Groninger museum krijgt onvindbaar aquarel in handen

Het Groninger Museum heeft een lang onvindbaar aquarel van Alma Tadema in handen gekregen. Het maakt na ruim 80 jaar het album van Mesdag weer compleet.

Het publiek kan de werken binnenkort bewonderen tijdens de tentoonstelling De Vrienden van Mesdag, die op 11 juni van start gaat.

Het album bestaat uit aquarellen en tekeningen die de Groninger kunstenaar H.W. Mesdag en zijn vrouw in 1881 ter ere van hun zilveren huwelijksfeest ontvingen van de Hollandsche Teeken Maatschappij. Mesdag was in 1876 een van de oprichters en eerste voorzitter van die vereniging. Zijn achterneef en vriend Sir Lawrence Alma Tadema werd erelid.

Het album werd in 1931 door een nichtje van Mesdag aan het Groninger Museum geschonken. De bijdrage van Alma Tadema miste echter. Mesdag was er zo blij mee dat hij het apart had gehouden en in een vergulde lijst had laten zetten. Na Mesdag zijn dood kwam de aquarel ook niet terug in het album maar werd het verkocht. Onlangs dook het werk weer op en kon het Groninger Museum het kopen.

De aquarel toont een moeder die afscheid neemt van haar kind, met op de achtergrond de azuurblauwe Middellandse Zee. De kunstenaar, in de gedaante van een beeld, kijkt op het schouwspel neer. Het Groninger Museum wijst erop dat het heel toepasselijk is dat Alma Tadema de zee een rol laatspelen in zijn bijdrage voor Mesdag, een fervent zeeschilder.

De aquarel maakt niet alleen het album compleet maar is volgens het museum ook een mooie aanvulling op ouder werk van Alma Tadema. De tentoonstelling De Vrienden van Mesdag duurt tot en met 11 september.

FOTO MARTEN DE LEEUW

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.