Groninger onderzoekers: Ecosystemen Noordpool ondergaan grote veranderingen door smeltend zee-ijs

Foto: Shutterstock

De ecosystemen van het Noordpoolgebied krijgen de komende decennia te maken met grote veranderingen door het smeltende zee-ijs rond de Noordpool.

Vooral de groei van algen, van cruciaal belang voor lokale leefsystemen, wordt beïnvloed. Die verwachting spreekt uit nieuw onderzoek door 34 poolwetenschappers, waaronder marine biologen dr. Maria van Leeuwe en dr. Jacqueline Stefels van de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Stefels, verbleef begin 2020 vier maanden in een vastgevroren onderzoeksschip op de Noordpool Daar heeft ze de effecten van het smeltend zee-ijs ervaren. ,,Het heeft ontzettend veel impact op zowel biologische als bio-geochemische en fysieke processen."

Minder ijs, meer algen

Zo beïnvloedt het smeltend zee-ijs de groei van algen. Doordat het ijs dunner wordt of verdwijnt, dringt in het voorjaar veel meer zon door tot het water, waardoor er een sterkere groei aan algen ontstaat. Voor bepaalde organismen die algen eten, zoals zoöplankton, kan dat positief zijn. Dieren die het zoöplankton vervolgens weer eten profiteren daar ook van. ,,Maar de versterkte algengroei kan ook zorgen voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en een beperktere biodiversiteit,” aldus Van Leeuwe.

In het onderzoek komen verschillende mogelijke gevolgen aan bod. Stefels zelf keek specifiek naar de productie van dimethylsulfide. Dat is een stofje dat aangemaakt wordt door algen en voor een natuurlijke uitstoot van zwavel zorgt.

Bij het ontstaan van wolken is de stof belangrijk. ,,Daarmee is het ook belangrijk tegen klimaatverandering, omdat wolken zonlicht tegenhouden en voor verkoeling zorgen.” Volgens Stefels kan de algengroei tot meer uitstoot van de stof leiden, maar het vroegtijdig smelten van zee-ijs waaruit de stof opstijgt, kan ook een negatief effect hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen