Groninger promovendus maakt rubber recyclebaar

De vlag kan uit bij de Rijksuniversiteit Groningen in het algemeen en meer in het bijzonder bij promovendus producttechnologie Laurens Polgar. Hij heeft nieuw, recyclebaar rubber gemaakt. Polgar won met zijn vinding de Benelux finale van het prestigieuze Falling Walls Lab en mocht meedoen aan de Europese finale in Berlijn.

Nu is rubber alleen te hergebruiken als laagwaardig product, voor paaltjes of stoeptegels. Door een ander systeem te gebruiken om rubber te verbinden heeft Polgar rubber gemaakt dat volledig recyclebaar is tot nieuw rubber, met behoud van al zijn eigenschappen.

In de Universiteitskrant UK legt Polgar uit dat aan de grondstof van rubber, dat als een stroperige vloeistof uit een boom gewonnen wordt, allerlei dwarsverbindingen worden toegevoegd. Juist daardoor wordt het ongeschikt voor hoogwaardig hergebruik. Polgar heeft gebruik gemaakt van andere types polymeren. Daarmee blijkt rubber wel te recyclen. Hij hoopt dat zijn vinding de komende jaren op grote schaal wordt toegepast in de industrie.

Polgar heeft zijn vinding afgelopen zondag toegelicht in Berlijn tijdens Faling Walls. Dat is een jaarlijkse conferentie in Berlijn waar wetenschappers uit vele vakgebieden hun ideeën over grensverleggende wetenschap presenteren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.