Groninger publicist Kees van der Hoef (83) overleden

Kees van der Hoef. Foto: Archief DvhN

De bekende en markante publicist Kees van der Hoef is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden. Van der Hoef is 83 jaar geworden.

Van der Hoef was een bekende verschijning in de Groninger binnenstad. Hij schreef gedichten en publiceerde tal van boeken met oude prenten van de stad Groningen. Kort voor de jaarwisseling gaf hij nog een kalender voor 2018 uit.

Van der Hoef werkte ooit als kok. Later werkte hij voor drukkerij erven Van der Kamp in de Sint Jansstraat. Hert leven van Van der Hoef is geportretteerd in een film van Buddy Hermans.

De laatste jaren woonde Van der Hoef in de Pelsterhof. Aan Van der Hoefs overlijden ging een kort ziekbed vooraf. Hij laat twee dochters en drie kleinkinderen achter. Zijn lichaam wordt ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Dat heeft Van der Hoef in 1969 al bepaald.

Van der Hoefs naam is verbonden aan een Groninger literaire prijs. Deze wordt wordt uitgereikt  zondagmiddag 11 maart in de Groninger Forum Bibliotheek.

De Kees van der Hoef Prijs werd in 2008 voor het eerst uitgereikt aan Kees van der Hoef zelf. De prijs is naar Van der Hoef vernoemd omdat hij jarenlang de kar heeft getrokken in het literaire leven in de stad Groningen.

De nabestaanden van Van der Hoef houden geen herdekingsplechtigheid. Dat laten ze graag over aan anderen uit het Groninger literaire circuit.

 

Lees hieronder de speech die toenmalig wethouder Jaap Dijkstra in 2008 uitsprak bij de uitreiking van de eerste Kees van der Hoef prijs aan de naamgever zelf:

menu