Groninger schrijvers genomineerd voor literaire prijs

De Groninger schrijvers Peter Middendorp, Janneke Holwarda en Erik Nieuwenhuis maken dit jaar kans op het Belcampo Stipendium. Deze literaire prijs van de provincie Groningen wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

De genomineerden zijn geselecteerd door een jury die onder andere bestaat uit Ronald Ohlsen, de winnaar van twee jaar geleden. Ook bioloog, socioloog en schrijver Koos Dijksterhuis en directeur Pauline Durlacher van de Schrijversvakschool Groningen zitten in de jury. Het Belcampo Stipendium wordt toegekend aan een schrijver of dichter om literair talent te stimuleren.

Middendorp (1971) schrijft onder meer columns voor de Volkskrant. Ook schreef hij een verhalenbundel en drie romans. De jury noemt zijn schrijfstijl spannend en droogkomisch. Van Holwarda (1953) wordt gezegd dat ze een ingehouden, sobere stijl heeft, die sfeer ademt. Ze is trainer, actrice en auteur en publiceerde drie romans.

Nieuwenhuis (1964) is medeoprichter van het literaire magazine Schrijver & Caravan en publiceerde drie romans. Ook schreef hij columns in het tijdschrift Tzum. Nieuwenhuis ontving in 1996 het Hendrik de Vries-stipendium voor een selectie uit zijn verhalen. De jury noemt hem een groot stilist met prachtige ideeën en gedachte-experimenten.

Het college van Gedeputeerde Staten beslist binnenkort wie van de genomineerden een novelle mag schrijven. Deze moet op 1 juni klaar zijn. Voor de opdracht is 3500 euro beschikbaar. Leerlingen van het Noorderpoort gaan de vormgeving verzorgen. De precieze opdracht wordt binnenkort bekendgemaakt, maar zal in ieder geval een verbinding hebben met de provincie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.