Het goed doseren van mest en kalk is voor boeren straks een fluitje van een cent met een nieuwe sensor die is ontwikkeld door het bedrijf AG Systems uit Noordbroek.

De sensor van het bedrijf van Eddie Loonstra brengt tijdens het rijden de bodemeigenschappen in kaart. Terwijl de boer op de tractor rijdt, meet het systeem, dat onderaan de tractor wordt bevestigd, de toestand van de bodem en past vervolgens automatisch de hoeveelheid extra kalk of mest die nodig is aan.

,,Ons sensorsysteem bespaart tijd en geld en is makkelijk in gebruik’’, zegt Eddie Loonstra, eigenaar van AG Systems. ,,Het eerst afnemen van bodemmonsters en het uitwerken ervan is dankzij dit systeem niet meer nodig. Ook hoeft de boer geen digitale kaart meer op de tractor waarop hij kan zien waar welke hoeveelheid mest of kalk nodig is. Met het sensorsysteem gebeurt alles automatisch. En er komt niet meer in de bodem dan nodig.’’

Zuurgraad van de bodem moet op niveau worden gebracht

Loonstra heeft een eigen bodemadviesbureau. De verbetering van bodemkwaliteit is al jaren zijn belangrijkste activiteit. In Nederland, met vooral zand- en veengrond, komt dat vaak neer op de pH-waarde, de zuurgraad van de bodem, op het juiste niveau te brengen. Ook afgifte van compost is een belangrijk aandachtspunt.

Zo’n vier jaar geleden is zijn idee voor AG Systems ontstaan. ‘’Ik zag veel kansen in precisielandbouw en bodemverbetering met behulp van computertechnologie, maar ik merkte dat boeren en akkerbouwers er moeite mee hadden computertechnologie te gebruiken in hun werk. Ik wilde die drempel graag wegnemen.’’

Eerste sensors zijn al verkocht

AG Systems is in juni 2020 gestart en heeft 4 medewerkers. Loonstra werkt samen met GroeNoord, de John Deere dealer in Groningen. John Deere is een gerenommeerde producent van landbouwmachines en tractoren. In januari dit jaar heeft Loonstra de eerste systemen verkocht aan een loonwerkbedrijf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen