Vroeger stonden klanten in lange rijen voor de deur van sigarenmagazijn Homan.

Groninger sigarenwinkel Homan legt het loodje

Vroeger stonden klanten in lange rijen voor de deur van sigarenmagazijn Homan.

Tabaksspeciaalzaak Homan op het hoekje van het Zuiderdiep en de Herestraat in Groningen is dicht. „Een icoon in de tabakswereld verdwijnt.”

Voor de deur beduusde en verongelijkte gezichten. Homan dicht? Het is nota bene midden op de dag en de rolluiken zijn neer. „Beste klanten”, begint de tekst op een A-viertje achter het rolluik. „De winkel is voor onbepaalde tijd gesloten.”

Homan was een instituut

Homan dicht. Natuurlijk, met de tijd verdwijnt de ene na de andere winkel, maar in het geweld van schaalvergroting en moderne tijden zou Homan altijd overeind blijven. Want Homan was meer dan een tabaksspeciaalzaak, Homan was een instituut dat bijna een eeuw bestond.

Bij Homan stonden de mensen in lange rijen op de stoep om kaartjes te bemachtigen voor voetbal, basketbal, circus en theater.

Davidoff

Jaren geleden besloot Klaas Homan op zijn 74ste dat het mooi was geweest. Hij had 54 jaar achter de toonbank gestaan en verkocht zijn zaak aan sigarenmerk Davidoff. De winkel veranderde nauwelijks.

Het uitgebreide assortiment sigaren lag in een aparte klimaatkamer en vanaf een groot portret staarde Homan (hij overleed krap drie jaar geleden op 89-jarige leeftijd) zijn winkel in. Deze week besloot Davidoff zijn drie winkels in Groningen, Amsterdam en Maastricht te sluiten. Ze zouden niet meer rendabel zijn.

loading  

'Icoon in de tabakswereld'

De afgelopen tijd sloten er meer. Sigarenmagazijn Heemstra aan de Paterswoldseweg, tabakorie Slik aan het Damsterdiep, de Cigo aan de Kraneweg.

En nu Homan.

„Een icoon in de tabakswereld verdwijnt’’, zegt Lucas Minke van Primera Minke in de Nieuwe Ebbingestraat die Klaas Homan hoog in het vaandel had. „Ik had diep respect voor zijn vakkennis en assortiment.”

'Hij nam de tijd voor je'

Zo ook theaterrecensent en presentator Jacques d’Ancona, verstokt roker van kleíne sigaartjes. „Klaas ging zelf naar de tabaksvelden, hij maakte de winkel groot met zijn absolute vakkundigheid en niet te vergeten: hij nam de tijd voor je. Hij reikte je niet een doosje sigaren aan, nee, hij nam je mee naar de speciale kamer waar hij de collecties bewaarde. Daar liet hij je proeven. De sfeer die hij optrok was uniek. Er kwamen liefhebbers uit Den Haag en Amsterdam bij Homan en die vertrokken met kisten sigaren.”

De tijden zijn veranderd: roken mag haast nergens meer en de wetgeving wordt steeds strenger. „We worden flink dwars gezeten door de overheid”, zegt Minke die het sigarenmagazijn in 1982 van zijn ouders overnam en zich herinnert dat er zes tabakswinkels in de Nieuwe Ebbingestraat zaten. „Van alleen rookwaar kun je niet meer leven.”

Lang niet zo exclusief

Dat beaamt sigarenzaak Hindriks in Hoogkerk, de laatste zelfstandige tabakswinkel van Groningen. Eigenaar Marten Hindriks schrikt dat Homan dicht is. „Weer eentje. We zijn lang niet zo exclusief als Homan, wij zijn meer een buurtwinkeltje met tabak, een stomerij, snoep, lectuur, kaarten en loten. Maar het rookverbod is niet bevorderlijk.”

Dat zegt ook Henk Bahlmann namens tabaksspeciaalzaak Havana aan de Rolderstraat in Assen. De winkel meet amper 25 vierkante meter, maar heeft alles in huis, van Caribische sigaren tot Dominicaanse en Cubaanse. 

Johan Derksen

Voetbaljournalist Johan Derksen, verstokt sigarenroker, slaat er tweemaal per maand sigaren in. Dat Homan ook is omgevallen, betreurt Bahlmann. „Overal zijn ze omgevallen en ook hier houdt het niet over. En nu verdwijnen ook nog de twee parkeerplaatsjes bij ons voor de deur.”

menu