Groninger veteranen vieren en herdenken in Finsterwolde

Zaterdag is het Nationale Veteranendag. Vrijdag namen Groninger oud-militairen in Party Centrum Finnewold in Finsterwolde een voorschot.

De organisatie was in de gezamenlijke handen van de gemeenten Bellingwedde en Oldambt, maar de veteranen kwamen uit de hele provincie om te vieren en te herdenken.

De bekendste onder hen is oud-schaatscrack Jan Uitham uit Noorderhoogebrug, 91 jaar inmiddels. Hij diende eind jaren veertig in Indië tijdens de inmiddels roemruchte ‘politionele acties’. Naast Uitham aan tafel zit Jan Zuidema uit Uithuizen, ook 91 jaar. Zuidema diende in West-Java en is een trouw bezoeker van de veteranendagen. ,,Gisteren was ik bij de herdenking in Eemsmond, in hotel Ekamper in Roodeschool’’, vertelt hij enthousiast. Over zijn actieve diensttijd: ,,Ik ging eerst voor een half jaar’’, zegt hij. ,,Maar dat werden er drie. Uiteindelijk ben ik in de arm geschoten en was het klaar. In 1950 ben ik geopereerd en hebben ze de boel hersteld.’’

Zuidema glimlacht als hij gecomplimenteerd wordt met zijn relatieve kwiekheid op deze hoge leeftijd. ,,Ja, ja, iedereen wil zo oud worden, maar ik kan je wel verzekeren dat niemand het wil zijn. En die drie jaar in Indië waren de langste van mijn leven. Ik was in 1945 getrouwd en had nauwelijks contact met thuis. Dat was niet zo fijn.’’

Harry van der Laan van het organisatiecomité vertelt dat het toch meestal wel de oude veteranen zijn die acte de présence geven op deze dagen. ,,Nu zijn hier ook wel wat jongere veteranen.’’ Het programma in Finsterwolde werd bijgewoond door ruim zestig belangstellenden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.