'Burger in Groningen weet niets van energiestrategie'

Burgemeester Beukema van Delfzijl Foto DvhN

De Regionale Energie Strategie (RES) die in Groningen door gemeenten wordt opgesteld, is vrijwel onbekend bij de inwoners van de provincie.

Dat constateerden raadsleden van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum woensdagavond tijdens een bijeenkomst over de toekomstige plannen voor duurzame energie die alle gemeenten in Groningen moeten opstellen.

Groningen is één van de 30 zogenaamde RES-regio’s in het land. Alle gemeenten moeten een plan opstellen voor de verduurzaming van het energieverbruik. Die plannen komen voort uit de afspraken die landelijk zijn gemaakt bij het klimaatakkoord. Een van de doelstellingen is dat ons land in 2030 49 procent minder CO2 uitstoot. Ook moet zeventig procent van de energie die dan wordt gebruikt duurzaam zijn.

In Delfzijl mochten raadsleden van de drie gemeenten hun zegje doen over een document dat door ambtenaren en adviseurs is opgesteld. Politici vonden het lastig het stuk te overzien. Het is ingewikkelde materie. Vraag is of er ook draagvlak voor deze energietransitie is bij de bevolking.

Geen inwoner weet ervan

,,Ga snel aan de gang met de communicatie. Haast nog geen inwoner weet hier iets van’’, adviseert Bert-Jan Huizing (VVD) aan de opstellers van het plan.

,,Niemand kent die term RES. Er moet echt veel uitgelegd worden aan de inwoners’’, vindt ook Ina Schenkel (ChristenUnie).

Adviseur Frank Burkels belooft dat er hard gewerkt wordt aan een communicatieplan. ,,Dat is nog niet af. Het energiegesprek met inwoners en bedrijven moet nog gevoerd worden.’’

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl plaatste een opmerkelijke kanttekening. ,,Een jaar of tien geleden hebben we onze energiebedrijven verkocht. En nu gaan we ze weer oprichten. Een bijzondere strategie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu