Groninger wijk Oosterpoort zucht onder werkzaamheden

Sluiproutes, omrijden en files. Rond de spits is het voor de bewoners van de Oosterpoortwijk in Groningen een heel gedoe om de wijk in en uit te komen.

Voorheen kostte het Harrie Groenewold een halve minuut om van zijn huis aan het Winschoterdiep de ring te bereiken. Zo makkelijk is het al sinds de zomer niet meer. Toen werd de toe- en afrit van de zuidelijke ringweg bij de Oosterpoortwijk gesloten. ,,Nu duurt het ‘s ochtends een kwartier voordat ik goed en wel op de Ring rijd.”

Afgesloten

De wijkbewoners moeten dus al een tijdje omrijden. Sinds maandag is de rijbaan van het Winschoterdiep, langs het pand van Enexis tot aan de bocht bij het terrein van Ziggo, ook gestremd. Terwijl dit een handige sluiproute was voor mensen die de drukte wilden vermijden.

Joke Ganzevoort werkt in Hoogezand en woont in de Oosterpoortwijk. Zij gebruikt de route langs Enexis graag. ,,We zitten nu bijna opgesloten in de wijk. Er is eigenlijk nog maar een manier om Oosterpoort te verlaten. En daar staat het altijd vol in de spits.”

Griffeweg

De gemeente Groningen raadt automobilisten aan om via de Griffeweg naar de Europaweg te rijden. Daar kunnen ze rechtdoor (naar de Euroborg) of de ring op. Maar daardoor staat de Griffeweg rond de spits helemaal vast. Dat is de Oosterpoorters een doorn in het oog.

Een bewoonster van de Barkmolenstraat zegt dat ze drukke wegen probeert te vermijden. ,,Dan rijd ik bijvoorbeeld voor het station langs. Maar daar staat het elke ochtend ook vast. Er is geen ontkomen aan.” Zij brengt elke ochtend rond half 7 haar dochter naar zwemles. ,,Soms zijn we door de files bijna te laat op school. Het is heel vervelend.”

Groningen Bereikbaar

Diny Pestman van Groningen Bereikbaar weet dat het heel druk is rondom de Oosterpoortwijk. ,,We monitoren het goed. Maar we hebben geen klachten gekregen vanuit de wijk.”

Zij vermoedt dat het iets drukker wordt op de Griffeweg door de nieuwe werkzaamheden. ,,Maar, de Verlenge Lodewijkstraat is weer open. We proberen zo te plannen dat er zo min mogelijk overlast is.”

Fiets

Groenewold probeert de drukte ook te ontwijken door te gaan fietsen, maar ontkomt daar niet altijd aan. ,,Ik ben op de racefiets net zo lang onderweg naar mijn werk in Leek, als met de auto. Maar met dit regenachtige weer ga ik liever niet op de fiets.”

Zowel Groenewold als Ganzevoort zijn in de Oosterpoortwijk gaan wonen vanwege de snelle verbinding met de ring en de korte afstand tot de binnenstad. Maar daar is niets van over. Ganzevoort: ,,De verbinding is alleen maar slechter geworden. Het is één grote chaos in de stad.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.