Groningers afwachtend over versterkingsakkoord: 'We voelen ons als bewoners belazerd en in de steek gelaten'

Foto: Archief Kees van de Veen

Bijna twee derde van de huiseigenaren in het gaswinningsgebied is nog steeds negatief gestemd over de toekomst van hun woongebied.

Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling van Vereniging Eigen Huis, die voor het zesde jaar op rij het vertrouwen in het herstel van de gaswinningsschade onder inwoners van het gaswinningsgebied onderzocht. Meer dan 1.000 huiseigenaren reageerden op de enquête.

Versterkingsakkoord

In het recente versterkingsakkoord is besloten dat het kabinet bovenop de bestaande plannen ruim 1,5 miljard euro beschikbaar stelt voor het versterken van huizen en het gaswinninggebied. Van de Groningers staat 60 procent afwachtend tegenover deze aankondiging, 12 procent is positief gestemd en 28 procent is ronduit negatief.

,,Ik ben bang dat er nog heel veel aardbevingen en bodemverzakkingen zullen komen, en dat de NAM en de overheid zich hiervoor wegdraaien nu de gaswinning gaat stoppen”, zo reageert een bewoner. ,,Het vergoeden van schade zal nog veel moeilijker worden dan het nu al is. We voelen ons als bewoners belazerd en in de steek gelaten.”

Frustrerend

Een andere bewoner gelooft niet dat de slechte woonsituatie van gedupeerden snel zal verbeteren en vindt het niet vreemd dat zijn medebewoners afwachtend zijn. ,,De bureaucratie rondom schadeherstel en versterking van woningen en de houding van overheden tegenover inwoners van het aardbevingsgebied is zo frustrerend, dat Groningers negatief blijven kijken naar de toekomst.”

Onzekerheid

Vooral de onzekerheid over wat het versterkingsakkoord voor bewoners gaat betekenen is groot. De VEH roept de politiek dan ook op bewoners zo snel mogelijk concrete uitleg over de gevolgen van het versterkingsakkoord te geven, professionele hulp te regelen bij de complexe keuzes die bewoners moeten maken én de garantie op volledige compensatie te geven als blijkt dat bewoners tekort worden gedaan door het akkoord.

Niet veilig

Het aantal Groningse huiseigenaren in het gaswinningsgebied dat met een positieve blik naar de eigen woonsituatie kijkt is nog steeds laag, maar neemt wel toe. In 2018 was 24 procent positief gestemd, vorig jaar was dat 32 procent en dit jaar 43 procent.

Ook het gevoel veilig te kunnen wonen in het eigen huis neemt langzaam toe: van 50 procent in 2018 tot 63 procent dit jaar. Maar ook nu voelt 38 procent zich nog niet veilig in het eigen huis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen