Groningers en Drenten eten meeste oliebollen

Van alle Nederlanders eten mensen in Groningen en Drenthe de meeste oliebollen met Oud en Nieuw. Sommigen kunnen wel acht of meer op. Een meerderheid geeft de voorkeur aan oliebollen zonder krenten.

Dat heeft de Staatsloterij uitgezocht in samenwerking met marktonderzoekbureau Blauw Research. In totaal 2504 Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben deelgenomen. De Staatloterij deed onderzoek omdat ‘een oudejaarslot inmiddels net zo bij de jaarwisseling hoort als vuurwerk, oliebollen en champagne'.

Een Nederlander eet gemiddeld 3,6 oliebollen tijdens oud en nieuw, blijkt uit het onderzoek. Het totaalaantal komt om bijna 48 miljoen. Anders dan in Groningen en Drenthe houden de meeste mensen van bollen met krenten.

Champagne is onder Nederlanders het favoriete drankje om mee te proosten, blijkt. Waarbij 1 op de 3 uit beleefdheid nipt en zijn of haar glas niet leeg drinkt. De Staatsloterij stelt dat met alle weggegooide restjes 130.000 liter champagne door de gootsteen gaat.

Andere aardige wetenswaardigheden die uit het onderzoek naar voren komen zijn dat tweederde van de Nederlanders liever naar vuurwerk kijkt dan dat ze het zelf afsteken. ,,Negen op de tien geeft de voorkeur aan siervuurwerk boven knalvuurwerk.'' De helft van alle Nederlanders vinden de ABBA-klassieker Happy New Year de ultieme oud en nieuw hit en ruim negentig procent viert de jaarwisseling in huiselijke kring.

De Staatsloterij zegt dat bijna een kwart van de Nederlanders het kopen van een oudejaarslot een leuke traditie noemt en dat 17 procent goede voornemens heeft voor het nieuwe jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.