Groningers en Drenten reizen 260 miljoen kilometer met de bus

Groningers en Drenten hebben in 2015 vaker de bus gepakt. Dat blijkt uit het jaarverslag 2015 van het OV-bureau Groningen Drenthe. Het busgebruik nam toe met 6 procent.

De groei is vooral toe te schrijven aan de busformules Qliner en Q-link en de stadsdiensten van Groningen en Emmen. Deze diensten groeiden beide met 10 procent. De bezetting in de overige lijnen bleef nagenoeg gelijk aan een jaar eerder.

De Qliner biedt snelle verbindingen, zoals Klazienaveen - Emmen - Groningen, Drachten - Groningen, Assen - Groningen en Stadskanaal - Groningen. De Q-link bedient de hoofdbestemmingen in de stad Groningen en verbindt de P+R-voorzieningen en grotere omliggende kernen als Roden, Leek en Zuidlaren rechtstreeks met het centrum. In Emmen viel de groei samen met de heropening van de Hondsrugweg. De gratis week openbaar rond rond kerstmis bleek hier een succesnummer.

In 2015 werden in Groningen en Drenthe in totaal bijna 24 miljoen busritten gemaakt. De passagiers legden in totaal ongeveer 260 miljoen buskilometers af. Dit is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2014.

Het openbaar busvervoer deed het qua dienstverlening goed. Er werd een kwart minder geklaagd dan vorig jaar over te vroeg of te laat vertrekkende bussen, de houding en het gedrag van chauffeurs en gemiste aansluitingen. De passagiers in de bussen waarderen het openbaar busvervoer met een 7.6 voor de stads- en streeklijnen en een 7.7 voor de Qliners 305 en 314.

Het OV-bureau heeft los van de mooie cijfers nog een reden om de vlag uit te steken. Met een jaarresultaat van 4,7 miljoen zijn boeken met een veel beter resultaat afgesloten dan vooraf verwacht. Een jaar geleden werd uitgegaan van een resultaat van een ton. Het hogere bedrag valt te danken aan de lage inflatie en de lage dieselprijs.

Het OV-bureau zet voor het komende jaar in op verdere groei van het aantal reizigers. Aanvullende bezuinigingen op de dienstregeling tot 2020 zijn volgens de huidige prognoses niet nodig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.