Groningers luiden noodklok over gasbevingen

Met een vierdaagse fietstocht die eindigt met een manifestatie op de Grote Markt luiden Groningers en de Coalitie Gasverzet Groningen in september samen de noodklok over de gasbevingen in de provincie.

De fietstocht vertrekt dinsdag 6 september in Wirdum. Dan wordt van het station van Appingedam naar Wirdum gefietst. Tijdens de tocht worden ervaringen van bewoners opgetekend. Op de avond is er in het dorpshuis een informatieavond over duurzame energie. Daar is ook een optreden met protestliederen. Na Wirdum gaat de tocht via Loppersum en Stedum naar Groningen. Onderweg worden boorlocaties en bedreigde historische panden gepasseerd.

De fietsers komen vrijdag 9 september in Groningen aan, tegelijk met een groep fietsers van duurzaamheidsorganisatie Urgenda die 6 september in Den Haag vertrekt. Daar trekken de deelnemers luid bellend door de binnenstad, tot ze op de Grote Markt zijn aangekomen. Om acht uur begint daar de manifestatie, waar diverse sprekers over de gasproblematiek vertellen, onder hen bewoners, gedeputeerde Eelco Eikenaar en Ike Teuling van Milieudefensie. Daarna luiden de aanwezigen oorverdovend de noodklok, hiervoor worden zij verzocht een bel mee te nemen.

Een week na de actie debatteert de Tweede Kamer over het conceptgasbesluit van minister Kamp. De actievoerders vinden dat de veiligheid van Groningers voorop moet staan en dat aan het klimaat moet worden gedacht, daarom willen ze dat de gaskraan helemaal dichtgaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.