Groningers staan (buiten!) in de rij voor nieuwkomer Happy Italy

Vrijwel elke avond is het ongewoon druk in de Oosterstraat in Groningen. Mensen staan in de rij om een hapje te eten bij restaurant Happy Italy, dat drie weken geleden is geopend.

Het zou een gekkenhuis zijn in de Oosterstraat, zo zong het rond in Groningen. In een zee van fietsen op de stoep voor restaurant Happy Italy - nieuwkomer in de stad - zou zich aan het einde van de dag een menigte ophouden die bereid zou zijn op stráát te wachten op een plekje in de Italiaanse fastfoodzaak.

Dat zou wel wat meevallen. Dat ze in Rotterdam en Amsterdam en, vooruit, in Eindhoven (de gekste) zo dwaas zijn om in de rij te staan voor de deur van restaurantketen Happy Italy, om vervolgens binnen no time een pizza of pasta te verorberen, oké. Maar niet in Groningen. Groningers zijn wel wijzer.

Ballenbak

Zaterdagmiddag vijf uur. Minimaal vijftig mensen, vooral ouders en kinderen, zitten aan de tafeltjes in het restaurant dat 320 stoelen telt. De dag is nog jong, het personeel heeft er zin in, kinderen rennen in een rechte streep naar achteren waar, afgeschermd van het restaurant, een soort walhalla is gecreëerd: de typisch Italiaanse ballenbak (palla a palla) met klimmogelijkheden. De zaak oogt modern en warm en vrolijk, met een grote open keuken, stapels lege pizzadozen ter decoratie, wanden vol Italiaanse producten en een soort eregalerij met foto’s van Italianen als Pavarotti en van tijdelijke Italianen als Ruud Gullit.

Om half zes stroomt de zaak vol en staan de eerste wachtenden in het halletje. Weer een half uur later is er ook buiten sprake van een rij.

Goede Vrijdag was de beste dag

Manager Martin Horst ziet het geanimeerd aan. Natuurlijk, van tevoren zeiden ’ze’ van de Happy Management Group dat er vrijwel altijd rijen staan voor vrijwel alle 15 Happy Italy’s in het land. Maar eerst zien dan geloven. Inmiddels kijkt hij niet meer op van rijen van 50 of 60 man. ,,Afgelopen maandag hebben we 500 mensen binnen gehad, dinsdag waren het er 650. Onze beste dag tot nu toe? Goede Vrijdag, toen waren er duizend mensen.’’

Wel crashen niet daten

Wat mensen bezielt om voor The Fast Italian in de rij te staan? ,,Even snel en low budget eten tussen het studeren door’’, zeggen studenten Anna Honingh (20), Larissa Herder (21) en Beele Pronk (20). ,,We hoefden maar een paar minuten te wachten, hoor!’’ Ze zijn voor het eerst in Happy Italy en vinden het een plek ’’om met vrienden te crashen, niet om je date mee naar toe te nemen.’’

Zorgen

Happy Italy is de derde pastareus die zich heeft gevestigd in de stad, na de Pastafabriek en Vapiano. ,,We merken dat er een nieuwe Italiaan is gekomen’’, zegt Luigi Pani van good old pizzeria Napoli. ,,Dat was ook zo bij Vapiano, maar later stabiliseert dat wel weer. We hebben veel vaste klanten.’’ Hij zegt Happy Italy een aanwinst te vinden voor de stad, maar maakt zich ook zorgen. ,,Groningen heeft ondertussen meer horecazaken dan Amsterdam.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.