Groningers uit het aardbevingsgebied eisen smartengeld van NAM en staat

Voor de aardbevingskamer van de rechtbank Noord-Nederland in Assen eist advocaat Pieter Huitema dinsdag namens 127 Groningers smartengeld.

Huitema zegt dat zijn cliënten daarvoor in aanmerking komen wegens immateriële schade door de aardbevingen ten gevolge van de gaswinning. Mensen kampen met psychische klachten en ernstig aangetast woongenot, aldus de jurist. ,,Voorbeelden zijn angst voor nieuwe aardbevingen, instortingsgevaar, slaapproblemen, stress en zorgen over waardevermindering .’’

Staat gedaagd

Naast de NAM wordt ook de staat gedaagd. Die is volgens Huitema van De Haan Advocaten in gebreke gebleven en heeft het fundamentele recht op een ongestoord privéleden onvoldoende gewaarborgd. Bovendien heeft de staat niet, of niet tijdig ingegrepen. De zaak stond in mei ook al op de rol, maar werd toen uitgesteld. Het is geen eenvoudige kwestie, jurisprudentie is schaars.

Huitema had vorig jaar succes met zijn megaclaim tegen de NAM namens de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) waarin hij een schadevergoeding vroeg voor alle aangesloten huiseigenaren wegens de waardevermindering van hun woning door de aanhoudende aardbevingen. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.

Principe-uitspraak

Het is Huitema te doen om een principe-uitspraak. Hij legt de rechter de vraag voor of de NAM en de staat aansprakelijk zijn voor de genoemde immateriële schade en vraagt een zogenaamde verklaring voor recht. Oordeelt de rechter positief, dan moet iedere afzonderlijke gedupeerde een vervolgprocedure volgen om de schade te laten vaststellen.

In ruil voor het deelnemen aan de procedure vraagt De Haan behalve lidmaatschap van de stichting WAG ook een fee van 10 procent van de eventueel uitgekeerde schade. Als er een deskundige nodig is, moeten de deelnemers die kosten voorschieten. Die bedragen zullen later worden teruggevorderd.

De Haan waarschuwt de deelnemers alvast dat ze een lange adem moeten hebben. De procedure kan jaren in beslag kan nemen. De verliezende partij gaat zeer waarschijnlijk in hoger beroep en ook het instellen van cassatie ligt voor de hand.

NAM-directeur Gerald Schotman zei vorige maand in Loppersum dat zijn bedrijf niet betwist dat immateriële schade mogelijk is, maar dat hij dan wel per geval een diagnose van een arts wil zien. ,,Op basis daarvan kun je zien of er ook echt sprake is van immateriële schade.’’

De rechtszaak begint om 9.30 uur in de rechtbank in Assen en is hier live te volgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.