Groningers vinden gevolgen gaswinning onrechtvaardig

Groningers zijn solidair over gaswinning. Mensen die buiten het aardbevingsgebied wonen, vinden de situatie net zo onrechtvaardig.

Een grote meerderheid van de Groningers wil dat de gaskraan dichtgaat. Dit blijkt uit de tweede vragenlijst van Gronings Perspectief van de Rijksuniversiteit Groningen, een onderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.

Een grote meerderheid van de respondenten is van mening dat gaswinning en schadevergoedingen onrechtvaardig zijn.

Maatregelen

De overheid kan volgens hen veel maatregelen nemen die een positief effect hebben op hun gevoelens van onveligheid. Het stopzetten van gaswinning, onafhankelijk onderzoek, inspecties en versterking, erkenning van risico’s en betere informatievoorziening worden genomend als mogelijkheden. Slechts 17 procent van de respondenten denkt dat ze zich veiliger voelen door zelf maatregelen te nemen.

De toekomstwensen van Groningers in het aardbevingsgebied zijn hetzelfde als daarbuiten. Het aangezicht van het dorp of de buurt, groenvoorzieningen, het energieneutraal maken van woningen en ouderenzorg worden het meest belangrijk gevonden.

In december volgt een uitgebreid wetenschappelijk rapport met gedetailleerde analyse van resultaten uit metingen twee en drie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.