Groningers zingen zaterdag massaal het Grunnens Laid (kijk mee op dvhn en PodiumTV)

In de hele provincie Groningen wordt zaterdag tussen 16.45 en 17.15 uur het Groninger volkslied Grunnens Laid gezongen. Op de website dvhn.nl wordt vanaf drie locaties live verslag gedaan van dit evenement. Ook PodiumTV zendt het uit.

De massale samenzang is zaterdagmiddag de afsluiting van het wandelevenement Tocht om de Noord. ,,Dat is een garantie op kippenvel”, voorspelt organisator Peter Velthuis. Het Groninger volkslied wordt gezongen omdat het 100 jaar geleden is geschreven door Geert Teis Pzn.

Meezingen met Jan Henk de Groot en Arnold Veeman

In Veendam, gastheer van de wandeling, komen rond 16.45 uur de deelnemers aan de 100 kilometer van de Tocht om de Noord binnen. Ook komen vanuit honderd Groninger dorpen vaandeldragers met gemeentevlaggen of provincievlaggen het centrum binnen gewandeld.

Op een podium verzamelen zich dan zangers als Jan Henk de Groot, Arnold Veeman, Henk Scholte (Törf) en Irene Wilkens. In totaal tien zangers zingen met de wandelaars, de aanwezigen en commissaris van de koning René Paas het Groninger Volkslied. Voor dvhn.nl doet Rosa Timmer vanuit Veendam live verslag van het gebeuren. We schakelen ook met het Molenbergplein in Delfzijl en de Borg Nienoord in Leek. (tekst loopt verder onder de illustratie)

Overal in Groningen wordt gezongen

Het zingen van het Grunnens Laid beperkt zich namelijk niet tot Veendam. Op tal van plaatsen wordt het volkslied dan ingezet. In Delfzijl wordt wordt het leid gezongen op het Molenbergplein door alle aanwezigen bij het Muziekfestival dat daar plaats vindt.

Alle burgemeesters en wethouders van de Groninger gemeenten zingen het lied op een speciale plek in hun gemeente. Het college van de gemeente Westerkwartier zet het lied in nabij de borg Nienoord in Leek. In tal van plaatsen wordt het volkslied dan ook ingezet.

Organisator rekent op koor van ongeveer 30.000 mensen

Velthuis schat dat zo’n 25.000 tot 30.000 mensen zaterdagmiddag het honderd jaar oude lied zullen zingen. De medewerkers in al die plaatsen is gevraagd video’s te maken, zodat ook inderdaad vastgesteld kan worden dat de Groningers zaterdagmiddag meedoen.

Velthuis weet dat de de tekst van het Grunnens Laid niet voor iedereen gesneden koek is. Zaterdag worden tijdens de wandeltocht flyers met de tekst uitgedeeld. Thuisbliijvers kunnen de tekst ook via de website van Tocht om de Noord downloaden . ,,Het Grunnens Laid is van ons allemaal. Door mee te zingen, laat je zien dat je trots op Groningen bent”, zegt Velthuis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video