Stadhuis 2.0 in Groningen bereikt hoogste punt. Megaklus ligt op koers richting heropening in voorjaar 2022

Twee ton staal ging woensdag in de takels voor de nieuwe Groningse raadzaal. Die verhuist bij de renovatie van het Stadhuis naar boven. De verbouwing bereikte woensdag het hoogste punt. Foto: DvhN

Met het inhijsen van een 2 ton zware stalen balk bereikte de verbouwing van het Stadhuis aan de Grote Markt in Groningen donderdag het hoogste punt. Daarmee ligt de megaklus op koers richting de voorgenomen heropening in voorjaar 2022.

De balk die woensdag in de takels ging, is de eerste van in totaal zestien stalen kolommen die de komende twee weken naar de derde verdieping van het Stadhuis worden gehesen. Zij vormen samen de constructie voor de raadzaal die bij de grootscheepse verbouwing een nieuwe plek krijgt bovenin het uit 1810 daterende Rijksmonument.

Intakelen is milllimeterwerk: ‘Je wilt geen schade aan zo’n oud gebouw’

Het intakelen was woensdag een spannend moment voor aannemer Rottinghuis. ,,We moeten een compleet nieuwe constructie inpassen in een bestaande constructie van ruim twee eeuwen oud’’, zegt uitvoerder Jordi van Haag. ,,,Dat is echt millimeterwerk. Je wilt absoluut geen schade aan het gebouw toebrengen.’’

Dankzij minutieuze voorbereiding, met computermodellen op basis van scans van het klassieke gebouw, viel alles op zijn plaats. Sowieso is de renovatie van het Stadhuis technisch ‘uitdagend’, zegt Van Haag, onder het toeziend oog van raadsnestor Amrut Sijbolts (Stadspartij) en plaatsvervangend raadsvoorzitter Berndt Benjamins (D66).

Raad vermoedelijk nog voor volgende verkiezingen terug naar Grote Markt

Zij vergaderden voorheen op de begane grond, maar schuiven straks met hun collega’s aan in een nieuwe glazen zaal bovenin. Volgend voorjaar kan de politiek de huidige drie vergaderlocaties (in het tijdelijk stadhuis aan de Radesingel, muziekcentrum de Oosterpoort en het provinciehuis) weer verruilen voor de vertrouwde stek aan de Grote Markt, vermoedelijk nog net voor de komende raadsverkiezingen.

Het Stadhuis wordt voor ruim 19 miljoen volledig gerenoveerd en verduurzaamd. Inmiddels wordt er ruim een jaar gesloopt en verbouwd. ,,Als je in zo’n oud bouwwerk gaat breken, kom je altijd verrassingen tegen’’, zegt Van Haag. Zo bleken oorspronkelijke delen aangetast door houtrot en moest er veel asbest worden verwijderd.

Operatie ligt op schema: ‘Alles wat we tegen kunnen komen hebben we nu in kaart’

Toch heeft de planning daarmee geen vertraging opgelopen, zegt de Rottinghuis-woordvoerder. De operatie is nu gevorderd tot de restauratie van de gevel en de aanleg van alle nieuwe installaties. Met de aanleg van de nieuwe raadzaal breekt een volgende fase voor de bouwer aan. Van Haag verwacht na een jaar werken geen grote verrassingen meer. ,,We hebben het gebouw en alle risico’s die we tegen kunnen komen, nu goed in kaart.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen