Gronings buurtje 'Peizerbocht' viert Bevrijdingsdag met mini-vrijheidsroute

Een buurman van Marian van Voorn kwam op de proppen met een krant van 5 mei 1945. Foto: Marian van Voorn

Marian van Voorn wilde samen met haar buurvrouw Jelly een vrijheidsontbijt organiseren in haar buurtje tussen de Peizerweg en Hoogkerk. Maar dat viel door de maatregelen rondom het coronavirus in het water. De twee zetten daarom een kleine vrijheidsroute uit, om als buurt toch even stil te staan bij wat 75 jaar geleden gebeurde.

„We hebben aan onze buurtgenoten gevraagd om iets te laten zien dat voor hen ‘vrijheid’ betekent”, zegt Van Voorn. Ze woont in de Peizerbocht, een kleine buurt tussen de Peizerweg en Hoogkerk in. Er doen negen huizen mee met de route. „De meeste buren die meedoen plakken een stuk tekst of foto’s op het raam, maken een schildering of je kunt bij hen in de tuin iets zien of horen.”

Verschillende soorten vrijheid

In sommige gevallen zijn de objecten die de buren hebben gekozen heel erg gelinkt aan de oorlog. Een buurman kwam bijvoorbeeld aanzetten met een krant van 5 mei 1945.

In andere gevallen is het veel persoonlijker. Zo zingt een andere buurman in het weiland achter zijn tuin een liedje met de wandelaars. Zelf deelt Van Voorn pannenkoekenplantjes uit aan haar buren, omdat ze heeft ontdekt dat ze goed is in het kweken van die planten en vrijheid ook betekent dat je nieuwe dingen mag leren.

Vrijheid vieren

„Jelly en ik hebben de aanmeldingen verzameld en in een route uitgezet. Alle buurtgenoten kunnen deze vrijheidsroute op 5 mei wandelen. Zo delen we als buurt toch iets van vrijheid met elkaar, binnen de vrijheidsbeperkende maatregelen.”

Nieuws

menu