Gronings rooster voor forenzen in én na coronatijd (zorg vroeg aan de bak, studenten mogen uitslapen)

Met het Gronings rooster is er (hopelijk) nooit meer file. Foto: ANP

Het Gronings rooster moet - als het aan de Stuurgroep Groningen Bereikbaar ligt - het ritme van werk- en schooltijden gaan bepalen. Het is door de stuurgroep bedacht voor coronatijden, maar moet ook daarna blijven bestaan.

In het voorgestelde rooster zijn de werk- en lestijden zo aangepast dat het openbaar vervoer volgens de stuurgroep optimaal en coronaproof benut wordt. Ook moet het files in en rond de stad Groningen voorkomen.

Het kabinet stelde eerder voor studenten alleen tussen 11.00 en 15.00 uur gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. De Groningse mbo's, de Hanzehogeschool en de RUG waren daar niet gelukkig mee. Spreiding van onderwijsactiviteiten en stages over de hele dag is volgens hen noodzakelijk.

Zorginstellingen starten om 7.30 uur, hoger onderwijs na 9.00 uur

Samen met andere partijen die zijn vertegenwoordigd in stuurgroep Groningen Bereikbaar bedachten ze daarom een alternatief: Het Gronings rooster. Doel hiervan is dat er geen capaciteitsprobleem ontstaat in het OV en dat er geen extra files zijn in en rond Groningen.

In het rooster starten de zorginstellingen om 7.30 uur en reist het kantoorpersoneel vóór 8.30 of na 9.30 uur met bus of trein. De lessen op de middelbare scholen zouden rond 8.30 uur moeten starten, mbo tussen 8.30 en 9.00 uur en hbo en universiteit tussen 9.00 en 9.30 uur.

Niet alleen over werken en reizen

Maar het Gronings rooster gaat niet alleen over forenzen in het ov of de auto. ,,Onze ambities voor spreiding van mobiliteit gaan nog verder'', meldt stuurgroepvoorzitter Philip Broeksma in een persbericht. ,,We hebben afgesproken het autogebruik niet terug te laten keren naar de situatie van vóór de corona-uitbraak, maar dit verder te beperken.”

De stuurgroep roept bedrijven, overheden, scholen en andere organisaties daarom op thuiswerken en thuis leren te blijven stimuleren. Ook moedigt ze spreiding van werkdagen aan en vindt ze dat het fietsgebruik meer moet worden aangemoedigd.

menu