Groningse ‘meesteroplichter’ duikt op in Leeuwarden en vlucht…

De 52-jarige Paul L. tegen wie een week geleden bij verstek een jaar gevangenisstraf is geëist, is opgedoken in Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie noemt hem een meesteroplichter. De politie is naar hem op zoek.

Tijdens de rechtszaak verschenen op Facebook berichten dat hij na tien dagen zonder te betalen een bed & breakfast in Ermelo had verlaten. Verhuurders uit de regio Ermelo waarschuwden elkaar voor de man die van oorsprong uit Zevenhuizen komt, maar geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Het lijkt erop dat hij veelvuldig van bed & breakfast-voorzieningen gebruikt maakt.

Gevlucht

Vorige week dook hij op in Leeuwarden en nam zijn intrek in de gelijknamige bed & breakfast van Dieuwke Kroese. Hij zou er elf dagen blijven. Na een paar dagen rook zij onraad en na enig zoekwerk ontdekte ze wie ze in huis had gehaald. Zij belde de politie. Die kon aanvankelijk niets doen. Na overleg met het Openbaar Ministerie werd gisteren alsnog besloten Paul L. aan te houden omdat er meerdere aangiftes tegen hem zijn gedaan wegens oplichting.

Tot een aanhouding kwam het woensdagmiddag echter niet. Paul L. bleek er vandoor te zijn gegaan. Dieuwke Kroese: ,,Ik denk dat hij de politie heeft zien aankomen en toen hals over de kop is weggegaan.’’ Waarheen? Ze heeft geen idee. ,,Maar zijn auto, zijn jas, zijn leesbril en zijn laptop zijn hier nog. We hebben voor de zekerheid de banden van de auto leeg laten lopen.’’

Marktplaats

Paul L. gebruikt verschillende namen als Van der Veen en Van Zetten. Onder die laatste naam zou hij op Marktplaats.nl actief zijn. Aan Dieuwke Kroese vertelde hij ict’er te zijn en dat hij een klus had in het Medisch Centrum Leeuwarden. Kroese: ,,Het is een aardige man met zichtbaar een slecht gebit.’’

De politie heeft het verhaal zoals Kroese dat schetst vanochtend bevestigd. In de strafzaak die een week geleden diende wordt op 16 februari uitspraak gedaan. In die zaak draaide het om oplichtingen uit 2011 en 2012 waarbij meerdere mensen voor honderdduizenden euro’s zijn gedupeerd.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.