Groningse Diversity Day in ander jasje

Optredens in winkels? Een bibliotheek waar je mensen kunt lezen? Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG) wil de Diversity Day in de stad dit jaar anders aanpakken.

Het meldpunt organiseert sinds 2012 in opdracht van de gemeente de Diversity Day in de stad, om mensen met verschillende achtergronden en verhalen met elkaar in contact te brengen. Dit jaar slaan zij de handen ineen met de Groningen City Club.

Verschillende winkels

In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de festiviteiten nu niet op een centrale locatie maar in verschillende winkels. Zo wil DMG een meer onverwachte ontmoeting creëren.

„In het verleden was het op de Vismarkt of op het Waagplein. Maar dan komen er vooral mensen op af die al weten dat het Diversity Day is. Door het in de winkels te doen, bereiken we een heel nieuw publiek”, zegt Vera van den Berg.

Singer-songwriter

Een van de deelnemende winkels is Dille & Kamille. Zij doen mee omdat het idee van gelijkheid een concept is dat zij met de winkel willen uitstralen. „Het lijkt ons heel leuk”, zegt manager Gerlinda Katerberg. In haar shop treedt een singer-songwriter op die zingt over diversiteit.

Winkeliers kunnen naast een muziekoptreden ook kiezen voor een andere invulling zoals een flashmob of een ‘human library’, waar een vluchteling, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en een tienermoeder in een open gesprek hun verhaal vertellen.

Toegankelijk Groningen denkt mee door mensen te laten ervaren hoe het is om in een rolstoel tussen en langs de kledingrekken te manoeuvreren.

Voor iedereen

Winkels die interesse hebben kunnen dit aangeven bij het DMG en dan wordt er nagedacht over de invulling. „We krijgen nu zo langzamerhand al een aantal aanmeldingen binnen van zowel grotere ketens als kleine winkels”, zegt Van den Berg.

Dit jaar is Diversity Day op 21 oktober. Het is een misvatting dat de dag alleen bedoeld is voor de LHBTI-gemeenschap. „Het gaat over diversiteit in de breedste zin van het woord”, zegt Van den Berg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.