Groningse Sandra kreeg een plechtige uitvaart, dankzij haar collega

Hebben wij nog wat over voor de medemens? Dr. Marian Counihan van de University College Groningen beantwoordt die vraag met ja. Een donatie-actie om de begrafenis van haar overleden collega Sandra Johnson te bekostigen, leverde binnen enkele dagen bijna 12.000 euro op.

Johnson overleed een week geleden op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. Ze laat vijf kinderen - twee dochters en  drie zonen - achter. Donderdag werd Johnson door een grote schare familieleden, vrienden en collega's ten grave gedragen. Johnson, oorspronkelijk afkomstig uit Nigeria, had echter geen uitvaartverzekering afgesloten.

Honderden mensen doneren geld

De kosten voor de plechtigheid worden gedragen door meer dan 385 mensen die de afgelopen dagen gehoor gaven aan de oproep die Counihan via de website Doneeractie.nl en via Johnsons Facebookpagina wereldkundig had gemaakt.

,,Sandra was een dierbare collega van de University College Groningen", vertelt Counihan. Johnson werkte daar als conciërge, maar ze was veel meer dan dat. ,,Ze was een moederfiguur voor de studenten. Betrokken bij alles. Toen iemand een tentamen moest maken op haar verjaardag, had Sandra later een cakeje met een kaarsje voor haar."

Johnson werkte ook bij naai-atelier Van Hulley waar kleding wordt hergebruikt. ,,Daar was ze ook erg geliefd."

,,Sandra was het voorbeeld wat wij willen met van Hulley, een sucesverhaal", zegt Jolijn Creutzberg van Van Hulley. ,,Er zitten veel vrouwen met talenten op de bank. We halen ze er van af." Johnson kwam in 2015 bij het atelier. ,,Ze kon nog helemaal niet naaien maar ze was vastberaden om de beste boxershorts-naaister van ons allemaal te worden." Ze was vrolijk, energiek en vastberaden.

 Tijdens een presentatie die Creutzberg met Johnson verzorgde op de University College maakte Johnson zo'n indruk dat ze haar baan bij datzelfde University Colege er aan te danken had. ,,Ze heeft haar mbo-opleiding met succes afgerond. ze toonde zich altijd erg dankbaar in onze richting maar we hielden haar voor dat ze het allemaal zelf had gedaan.

Na haar overlijden hoorden de collega's dat Johnson geen uitvaarverzekering had afgesloten. ,,Voor Nederlanders is dat gewoon, maar voor haar niet." Een collega besloot om ter plekke een doos neer te zetten voor bijdragen om de begrafenis te bekostigen. ,,Dat schiet niet op, dacht ik", zegt Counihan. Ze besloot een crowdfundingactie op te zetten.

Fonds voor de kinderen

In enkele dagen tijd doneerden meer dan 385 mensen en instanties een bedrag van bijna 12.000 euro. Er kan nog geld gestort worden. ,,Het was een spontane, intuïtieve actie", zegt Counihan. De opbrengst heeft haar verrast. ,,Het overtreft alle verwachtingen."

Van het ingezamelde geld kan de begrafenis worden bekostigd. Er blijft zelfs geld over dat in een fonds gestort wordt voor de kinderen van Johnson.

Op deze pagina kan nog zeven dagen geld worden gestort voor de kinderen van Sandra Johnson.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.