Groningse Willy Wortels schitteren bij RTL4

Drie van de twaalf teams die meedoen aan het RTL4-programma GreenTech komen uit de provincie Groningen. In het programma gaat het er om welk team het meest duurzame idee van Nederland heeft.

De jongeren in de leeftijd tussen 9 en 15 jaar komen samen met een coach. In het programma werken drie teams onder begeleiding van een coach aan een prototype of schaalmodel van hun eigen uitvinding. Dat idee presenteren ze aan een jury.

Meteen in de eerste aflevering, die komende zaterdag wordt uitgezonden, komt een team uit de provincie Groningen aan bod. De vier vriendinnen Meike, Sanne, Jiska en Maud, allemaal 14 jaar en allemaal leerling van het Werkmancollege uit de stad. Ze willen iets doen tegen al het kauwgom op straat en hebben een nieuwe soort bedacht: verteerbare kauwgom op basis van natuurlijke ingrediënten.

In de tweede aflevering werken de 11-jarige Kim, Ingmar, Fimme en Meike van de Brederoschool in Groningen aan het prototype van de door hen bedachte Douche Waarschuwer. Dat apparaatje speelt na vijf minuten zulke vervelende geluiden af dat je de kraan meteen uit wilt doen.

De drie vrienden Brandon (12), Sebastiaan (13) en Heijco (13) van het Ubbo Emmius aan de Maarsdreef in Stadskanaal zijn in aflevering vier te bewonderen. Ze bedachten een huis met verf dat afhankelijk van de temperatuur van kleur verandert en zo energie kan besparen (zie foto).

GreenTech is vanaf zaterdag vijf weken lang te zien vanaf 11 uur. De jury bepaalt wie doorgaat naar de finale en daarmee kans maakt op een 3D-printer. Op www.rtl4.nl/greentech is meer te lezen over de ideeën van de jonge uitvinders.

Foto: GreenTech

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.