Groningse beeldhouwopleidingen ter ziele

De School voor Sculptuur heeft te weinig aanmeldingen en sluit haar deuren nog voor ze geopend zijn. Ook de Klassieke Academie voor Beeldhouwkunst houdt op te bestaan.

De School voor Sculptuur zou deze maand beginnen in cultureel centrum Vrijdag en in de Biotoop in Haren. Oprichters waren vijf docenten beeldhouwkunst, verbonden aan de Klassieke Academie, die ontevreden waren over de gang van zaken daar en er niet meer mee geassocieerd wilden worden.

Een van hen is beeldhouwer Natasja Bennink die met haar collega’s tot de conclusie is gekomen dat de School voor Sculptuur niet levensvatbaar is. ,,Wij wilden met minstens twaalf studenten beginnen, maar het aantal aanmeldingen bleef onder de tien. Toen hebben we ons plan in de ijskast gezet. We doen het goed of we doen het niet.’’

Collectief

Ze zegt dat zij en andere docenten die zijn opgestapt bij de Klassieke Academie wel verder gaan als Collectief voor Noordelijke beeldhouwkunst, maar dat het plan voor een traditionele school definitief van de baan is. Volgens haar hebben alle eerstejaars studenten beeldhouwen van de Klassieke Academie hun heil elders gezocht.

Oprichter en directeur Tom Hageman van de Klassieke Academie beaamt dat. ,,De afdeling beeldhouwkunst heeft nu alleen nog een vierde en vijfde jaar. Daar sluiten de derdejaars ook bij aan.’’ Hij zegt dat de opleiding ophoudt te bestaan en wellicht op een andere manier doorstart. Te denken valt aan een certificatenopleiding. Aan docenten heeft hij, ondanks de leegloop van vorig jaar, geen gebrek.

Hageman zegt dat de afdeling schilderen van de Klassieke Academie bloeit als nooit tevoren. Twintig eerstejaars studenten meldden zich aan en ook de vooropleiding stroomt eenvoudig vol. De Klassieke Academie werd tien jaar geleden opgericht ten faveure van de figuratieve schilderkunst.

Hageman begint aan zijn laatste jaar en draagt het stokje daarna over aan een team van vier stafdocenten. Hij blijft op de achtergrond aanwezig als adviseur en heeft het plan buitenlandse kunstenaars naar Groningen te halen om hun kennis en kunde te laten delen met aankomende kunstenaars.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.