Groningse bouwers: 'Nood breekt wet, we gaan veel huizen versterken zonder Europese aanbesteding'

Zes regionale bedrijven gaan 6000 woningen versterken en daar komt geen Europese aanbesteding aan te pas. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

In het bevingsgebied worden na het sluiten van een bouwakkoord veel woningen versterkt zonder Europese aanbesteding.

Dat gebeurt met instemming van het Rijk, onder andere door de B6, een groep van zes regionale bouwbedrijven die veel ervaring hebben met het versterken van panden in het bevingsgebied. Het gaat om woningen die zijn beoordeeld en om veiligheidsredenen kunnen worden aangepakt.

In het bevingsgebied zijn 6000 huizen beoordeeld voor een versterking.

Akkoord met de overheid

Het nationale bouwakkoord voor Groningen wordt naar verwachting binnenkort gesloten. De bouwbedrijven hebben goede hoop dat ze tot een akkoord kunnen komen met de overheid, die na het terugtrekken van de NAM in de schade-afhandeling en de versterking aan het roer staat.

Volgens de provincie moet het ‘wegzetten van een pakket van woningen’ zonder Europese aanbesteding wel worden verankerd in de nieuwe versterkingswet Groningen. ,,Omdat we niet onze eigen bouwfraude willen organiseren’’, aldus een topambtenaar van de provincie Groningen tijdens een maandelijkse informatiebijeenkomst met Provinciale Staten.

Nood breekt wet

Volgens de overheid moet de versterking van huizen in het bevingsgebied worden gezien als een noodsituatie die het naast zich neerleggen van tijdrovende aanbestedingsprocedures rechtvaardigt. Statenlid Leendert van der Laan van de Partij voor het Noorden vraagt zich af wat er gebeurt als andere bedrijven die graag kans maken op een bouwproject in ‘Brussel’ aan de bel trekken.

menu