Groningse 'centimeterruzie' blijft onbeslist

Kortgedingrechter Peter Duinkerken wil keihard cijfermateriaal van het Kadaster voordat hij een uitspraak doet over vermeend landjepik.

De kwestie speelt in het gebied tussen de Westersingel en de Westerbinnensingel, waar investeerder Joshua Camera een bouwvallig pandje opkocht, sloopte en in sneltreinvaart een vier verdiepingen tellend pand met zes studio’s ging bouwen. Volgens buurman De Vries heeft Camera een strookje grond van 50 centimeter van hem gebruikt om zijn plannen te kunnen verwezenlijken. Hij vroeg twee weken geleden in kort geding een bouwstop.

De rechter die zich daags na de zitting ter plekke oriënteerde met een meetlint en met assistentie van zijn griffier meet zich geen oordeel aan zolang niet vaststaat wie wat in eigendom heeft. Een kadastrale kaart uit 1890 biedt weinig houvast. Ter plekke is die duidelijkheid ook niet gekomen. De rechter heeft daarom de rechtszaak geschorst tot medio november als de meetresultaten van het Kadaster bekend zijn.

Risico

De rechter wijst er in zijn vonnis wel op dat voortgang van de bouw grote gevolgen kan hebben. Mocht de buurman, die Camera van landjepik beschuldigt, gelijk krijgen dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor het woontorentje met zes studio’s. De rechter formuleert het voorzichtig, maar Camera loopt het risico dat hij zijn gebouw weer moet afbreken, dan wel in een langdurige procedure over schadevergoeding kan terechtkomen.

De investeerder heeft in eerder stadium aangeboden het betwiste strookje grond dan maar te kopen, maar achterbuurman De Vries heeft dit bod resoluut van de hand gewezen. Daarnaast speelt bij de buurman de ergernis over de achterzijde van het pand, waar ramen en balkonnetjes zijn gemaakt. De toekomstige huurders hebben daardoor over een kleine afstand een vrij uitzicht in de tuin van De Vries.

Joshua Camera en zijn bedrijf Villa Forte zijn in de binnenstad geen onbekenden. Hij bouwt momenteel tot grote ergernis van een aantal kopers van woningen in de Agaathhof op hun erfgrens een complex met studio’s met aan hun tuinzijde een blinde muur van 15 meter hoog.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.