Groningse classica ontdekt fascistische boodschap voor de toekomst

Onder een obelisk in Rome ligt een fascistische boodschap aan de toekomst verborgen. Dat ontdekte classica Bettina Reitz-Joosse van de Rijksuniversiteit Groningen met collega Han Lamers.

Onder het monument dat in 1932 werd opgericht voor leider Mussolini ligt een metalen kistje met een tekst over onder meer de opkomst van het fascisme - waarin de ‘verschijning’ van Mussolini wordt beschreven als goddelijke interventie.

De Codex Fori Mussolini, zoals de tekst heet, is na de oprichting van de obelisk in de vergetelheid geraakt. De classici hebben hem herontdekt. De originele tekst ligt nog steeds onbereikbaar onder het 300 ton wegende monument, maar de inhoud ervan blijkt in de jaren dertig door de schrijver van de codex, Aurelio Amatucci, te zijn gepubliceerd. De codex is geschreven in het Latijn, waarschijnlijk omdat dat volgens de fascisten een taal met eeuwigheidswaarde was en omdat daarmee parallelen worden getrokken tussen het fascisme en het Romeinse Rijk.

Reitz-Joosse en Lamers hebben de tekst van ongeveer 1200 woorden vertaald, geanalyseerd en van historische context voorzien. Hun uitgave The Codex Fori Mussolini. A Latin Text of Italian Fascism is onlangs verschenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.