Groningse coffeeshopbaas naar Europees Hof

De eigenaar van de gesloten Groninger coffeeshop Upper 10 stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Hij vecht daar met advocaat Geert-Jan Knoops een Raad van State-uitspraak aan waarmee de gemeente Groningen de shop mocht sluiten.

Verdenkingen

Eigenaar Guno Holder is jarenlang in de gaten gehouden door het Landelijk Bureau Bibob. De gemeente Groningen gaf daartoe opdracht. Het bureau kwam met een lijst beschuldigingen en verdenkingen. Zo zou de coffeeshophouder betrokken zijn bij internationale drugshandel. Het blijft bij verdenkingen; hij is er nooit voor veroordeeld.

Drie rechters in Groningen bogen zich over de zaak. Drie keer stelden zij dat de beschuldigingen te dun waren om de zaak te sluiten. Maar de Raad van State – het hoogste rechtsorgaan waartegen geen beroep meer mogelijk is – oordeelde begin deze maand anders. De lijst was volgens de rechters zwaar genoeg om de vergunning in te trekken.

Kritiek

Niet voor het eerst gaat een coffeeshop dicht nadat deze door Bibob was beoordeeld. Op de gang van zaken komt veel kritiek. Want met het Nederlandse achterdeurbeleid kunnen coffeeshophouders niet anders dan de illegaliteit induiken. Ze mogen wiet immers niet inkopen (achterdeur), maar wel verkopen (voordeur) aan klanten.

Een stok om mee te slaan is na zo’n Bibob-onderzoek dus altijd voorhanden. Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen schreef al meerdere publicaties over het Nederlandse coffeeshopbeleid. Het moet volgens hem snel op de schop. ,,Met de Wet Bibob is een coffeeshophouder per definitie kansloos’’, zegt Brouwer.

Zo mag een coffeeshophouder maar 500 gram wiet in de zaak hebben. Een hoeveelheid die, bij een goed draaiende onderneming, binnen de kortste keren verkocht is. De eigenaar zou daarom vele malen per dag moeten aanzuiveren. Brouwer: ,,Het is betrekkelijk eenvoudig een eigenaar de nek om te draaien door Bibob in te zetten.’’

Groot probleem

Dat is volgens advocaat Geert-Jan Knoops die de Groningse ondernemer bijstaat het grote probleem. Verdenkingen zijn genoeg. ,,Het beginsel dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen wordt hier gewoon geschonden.’’

Bij de Raad van State is minder hard bewijs nodig voor een veroordeling dan bij het strafrecht. Knoops: ,,Hiermee omzeil je dus gewoon de strafrechter.’’

Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat niet voor niets op deze coffeeshop is ingezet. Er zouden aanwijzingen zijn dat de eigenaar zich aan meer schuldig maakte dan alleen inkoop via de achterdeur.

Lees ook ht plusartikel 'Nederland creëert zelf onderwereld met drugsbeleid'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.