Groningse fonteinen afgesloten vanwege legionellagevaar (in Drenthe klateren de waterpartijen nog wel)

De gemeente Groningen draait de kranen van fonteinen in de stad Groningen dicht. Door de hoge temperatuur van het water is er een kans op legionellabesmetting.

In Drenthe worden vooralsnog geen maatregelen genomen om fonteinen af te sluiten.

 Dat is in het geval van Emmen, waar het Raadhuisplein is voorzien van een flink aantal waterpartijen, ook niet nodig, vertelt een gemeentewoordvoerster. ,,Het plein is voorzien van een waterzuiveringsinstallatie, waardoor er geen kans is op legionella'', vertelt ze.

Ook de gemeente Assen vertrouwt op techniek om de legionella-bacterie te weren.

,,De fontein op de Brink is uitgerust met sensoren. Wanneer de watertemperatuur zo hoog wordt dat er legionella kan ontstaan, dan schakelt de fontein zich automatisch uit. Als de temperatuur dan weer daalt, dan gaat hij vanzelf weer aan'', stelt een gemeentewoordvoerder.

In Groningen geen waterpret

In deze hitte bieden fonteinen een plek om af te koelen. Maar voorlopig is het uit met de waterpret, want de gemeente Groningen draait de kranen van zo’n tien fonteinen dicht. Volgens een woordvoerder van de gemeente doen ze dit, omdat er door de hoge watertemperatuur kans is op legionellabesmetting.

De Legionellabacterie komt van nature voor in grond en water. Mensen kunnen ziek worden door het inademen van de bacterie.

Moet ik nu uit de buurt van water blijven?

In water zitten meestal weinig Legionellabacteriën. De bacterie kan zich echter erg snel vermeerderen in warm, stiltstaand water van 25 tot 45 graden Celsius. Door het sproeien van de fontein vernevelt het water. Zo kunnen mensen het inademen en besmet raken, aldus een woordvoerder van het RIVM (Rijksinsitituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.