Groningse fotografen in race voor grote fotoprijs

De amateurfotografen Douwe van der Leij uit Oldehove en Nick Knol uit Groningen zijn genomineerd voor de Wereld Natuurfonds-Photo Award. Ze maakten deel uit van ongeveer 11.000 inzendingen en zitten bij de beste 30.

Natuurgeweld

Knol is 17 jaar oud en daarom genomineerd voor de Talent Award. Hij legde een vergezicht vast van een boerenland onder een grijsroze wolkenlucht. Van der Leij fotografeerde net buiten zijn woonplaats meerdere blikseminslagen. ,,Eerst flitste het in het midden, twee horizontale strepen naast elkaar. Deze flitsen waren al erg fel. Toen twijfelde ik. Zou ik de sluiter dichtdoen of het er nog eens op wagen? Voordat ik hier over uit was flitste het twee keer achter elkaar. Na een paar seconden, die voelden als dagen, verscheen de foto op het scherm. Wat een plaat! Wat is de natuur mooi en onvoorspelbaar.’’

Een jury onder leiding van natuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting heeft dertig natuurfoto’s genomineerd in drie leefdtijdscategorieën. Met 11.000 inzendingen waren er dit jaar een recordaantal inzendingen. Vanaf vandaag kan iedereen ook via wnf.nl/stem op één van de nominaties stemmen voor de Publieksprijs.

Vier prijzen

De WNF-Frans Lanting Photo Award kent een Publieksprijs en drie juryprijzen: de WNF-Kids Award (6-11 jaar), de WNF-Young Talent Award (12-18 jaar) en de Frans Lanting Award voor volwassenen. De fotowedstrijd wordt voor de derde keer door het Wereld Natuur Fonds georganiseerd in samenwerking met Frans Lanting.

De winnaars van de Publieksprijs en van de Frans Lanting Award krijgen een exclusieve workshop natuurfotografie van Lanting. De winnaars in de twee jeugdcategorieën ontvangen naast hun Photo Award - een beeldje - een ontmoeting met de fotograaf en een overnachting in de Jungle Dome van Center Parcs Het Heijderbos.

Jury

In de jury zitten naast Frans Lanting ook WNF-ambassadeurs Humberto Tan en André Kuipers en natuurbeschermer Christiaan van der Hoeven. Nieuw jurylid is Jasper Doest, een jonge fotograaf die onder meer internationaal publiceerde in National Geographic.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.