Groningse horeca wil tegelijk met winkels, pretparken en musea haar deuren weer openen: 'Samen thuis, samen uit'

Foto: Shutterstock

De Groningse horeca wil tegelijk met winkels, pretparken en musea haar deuren heropenen. Het sluiten van alle horeca in de stijd tegen corona is een ‘faliekante mislukking’ geweest, stelt de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De Groningse horeca zit met haar standpunt op één lijn met 65 KHN-afdelingen (van de 245) in het land die onlangs de actie ‘Winkels open = horeca open‘ aankondigden. De landelijke organisatie van KHN zei eerder deze week ook al dat ze vindt dat de horeca prima open kan.

Pijnlijke periode

Met lede ogen zagen horecaondernemers de afgelopen maanden drukke taferelen aan in winkelstraten, pretparken en op vliegvelden. Alles bleef doorgaan maar de horeca bleef op slot. ,,Een ongelooflijk pijnlijke periode voor onze achterban die al forse klappen te verduren had gehad”, zegt Irene van der Velde, voorzitter KHN Groningen. „Dat straks alles weer vrolijk mag opstarten en de horeca weer het kind van de rekening mag zijn, is een scenario dat wij niet nog een keer willen accepteren.”

Slachtofferen horeca onnodig

De besmettingscijfers sinds de laatste horecasluiting geven aan dat de strategie om de horeca te slachtofferen, een faliekante mislukking is geweest, zegt Van der Velde.

Het OMT had eerder al aangegeven dat de restaurants open konden blijven, maar het kabinet besloot anders. ,,Zoals KHN al verwachtte, gingen mensen op andere manieren contact zoeken en is men niet geïsoleerd thuisgebleven. Mensen zoeken elkaar toch op voor sociaal contact en vermaak. Dat kan dan beter in de gereguleerde horeca dan in ongecontroleerde situaties.”

Heropening ging niet gepaard met meer besmettingen

De ervaringen van juni zouden aanleiding moeten zijn om straks de horeca met een gerust hart gelijktijdig met andere branches te heropenen, zegt Van der Velde. ,,Het heropenen van de horeca in juni ging niet gepaard met een stijging van het aantal besmettingen: pas na begin augustus begon het aantal besmettingen weer langzaam op te lopen door terugkerende vakantiegangers.”

Hartverwarmende reacties van iedereen behalve van Den Haag

Van der Velde ervaart de steun van gasten, de gemeente, andere brancheorganisaties en de rest van Nederland als hartverwarmend. ,,Groningse horecaondernemers worden overspoeld met steunbetuigingen. De vele reacties op sociale media bevestigen een breed gedragen onbegrip voor het sluiten van de horeca door het kabinet, terwijl de drukte op andere plekken toenam.”

Hans Singelenberg van KHN-Groningen: ,,Het is niet alleen ongelooflijk teleurstellend maar ook onbegrijpelijk dat Den Haag tot nu toe anders handelt. De lijfspreuk van het kabinet ‘We doen het samen’, is voor ons dan ook een holle frase”. Singelenberg zegt te snappen dat avond- en nachthoreca en evenementen niet zomaar volledig van start kunnen gaan maar zegt dat er bewezen (horeca)protocollen liggen die volgens hem beter werken dan de maatregelen die elders worden getroffen. ,,Maatwerk is mogelijk, maar wordt niet toegestaan.”

‘Samen thuis, samen uit’ als het kan

KHN Groningen wil niet ten koste van alles open: gezondheid staat voorop, zegt de branchevereniging. Maar als het zover is, dan wil de horeca tegelijk met andere branches open. ,,De keuze voor opnieuw een sectorale aanpak waarbij de horeca onterecht en gelaten moet toekijken dat winkels, pretparken, sportscholen en musea opengaan waarna het aantal besmettingen wederom stijgt, is voor ons absoluut onacceptabel”, zegt Van der Velde. ,,In die volstrekt onrechtvaardige situatie willen we niet nog een keer belanden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen