Groningse in Thailand: 'Het land is in shock'

Huilende mensen op straat in Thailand. Gesloten winkels en restaurants. De Groningse Clasine Clements ziet in de buurt van Pattaya een land in shock na de dood van de geliefde koning Bhumibol.

Clements woont al zeven jaar in Thailand. Haar man runt er een fabriek, zij werkt er als organisator van evenementen en ze is vice-voorzitter van de Nederlands-Thaise Kamer van Koophandel die de handelsbetrekkingen tussen de twee landen en Thailand bevordert.

Ze schetst wat ze vandaag in haar omgeving heeft aangetroffen. ,,De mensen zijn geschokt, ten einde raad. Ze staan te huilen op straat, ook de buitenlanders. We zagen vanmiddag al dat alle wisselkantoren dicht gingen. Ik stond bij een pinautomaat, die helemaal leeg was. Sommige televisiezenders zijn uit de lucht, het telefoonnetwerk is overbelast. Restaurants zijn gesloten.”

De dood van de Thaise koning raakt ook Clements. ,,Bhumibol was een goede leider.” Het land is in shock nu de koning het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld. ,,Ik reed net langs het politiebureau, dat is veranderd in een soort fort. Het is duidelijk dat het leger klaar staat voor het geval er onregelmatigheden ontstaan. Dat is wel intimiderend. Auto’s met luidsprekers rijden rond en roepen mensen op vooral snel naar huis te gaan. Normaal worden dat soort mededelingen via de tempels verspreid. Het kan zijn dat we geconfronteerd worden met een avondklok, maar dat is nog niet duidelijk.”

Opvolging

Veel mensen vergeten wel dat Thailand een dictatoriaal geregeerd land is. ,, Mensen staan er niet zo bij stil, want er hebben hier al heel veel staatsgrepen plaatsgevonden. De huidige prime minister Prayut is al een tijdje aan de macht. Hij heeft enige tijd terug besloten om de verkiezingen nog maar een poosje op te schuiven.”

Volgens Clements kunnen er bijzondere dingen gebeuren. ,,We hebben een kroonprins die liever in Europa zit dan hier. Er wordt gespeculeerd dat de kroonprins afstand doet van de troon. De prinses, die hier ongelooflijk populair is omdat ze heel veel goed werk doet, zou de troon dan aanvaarden. Dat is heel ongebruikelijk in een boeddhistisch land.”

De overleden vorst werd op handen gedragen. Volgens Clements dankt hij die status aan zijn menslievendheid en aan zijn werk als vredesstichter. ,,Vorig jaar was Bhumibol nog lopend op tv te zien. Toen heeft ie zich verstapt en riepen 70 miljoen mensen tegelijk geschrokken: ‘Oh!’ Hij hield zich staande en daarmee was het vertrouwen gewekt dat hij het nog een tijd zou volhouden.”

Clements zegt dat Bhumibol veel gedaan heeft voor de ontwikkeling van het land. ,,Thailand heeft altijd een stijgende economische lijn gekend. De welvaart is gegroeid, het gemiddelde inkomen is enorm gestegen. Tijdens het oproer door het leger een paar jaar terug dreigde er een burgeroorlog. De koning heeft toen heel duidelijk verteld hoe hij de zaken zag en dat het in vrede moest worden opgelost en dat heeft effect gehad.

Veerkrachtig

De dood van de vorst leidt voorlopig tot een samenleving die even stil staat. ,,De wet bepaalt dat er gedurende een periode van 7 tot 1000 dagen geen grote activiteiten of bijeenkomsten georganiseerd mogen worden.” Ze veronderstelt dat die periode zeker geen drie jaar gaat duren. ,,Thailand drijft grotendeels op toerisme. Dat zou grote effecten hebben op de economische stabiliteit en groei.”

Ze verwacht dat de Thai zich snel zullen herpakken. ,,Het is een veerkrachtig volk. Na enige tijd gaat alles toch weer zijn gewone gang, mits er geen ongeregeldheden uitbreken. Het is voor de oppositie wel het moment om iets te doen. Ik acht de kans klein, hoor. De Thai zijn heel slim en verstandig. De bovenlaag van de bevolking is de laatste jaren enorm gegroeid. Ze zijn goed geschoold en ze snappen dat het leven door moet. Dat gaat in tijden van vrede beter da in tijden van onrust. Dat is wel boeddhistisch en ook wel Gronings: de poten in de klei en het is wat het is.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.