Groningse jongere vaak en veel aan drank na eenmaal proeven alcohol

Als jongeren eenmaal kennis hebben gemaakt met alcohol, drinken ze het wekelijks en nemen ze het in grote hoeveelheden tot zich. Dat blijkt uit onderzoek dat de GGD Groningen uitvoerde voor de gemeente Groningen. De gemeente wil alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Dat lukte deels.

De gemeente stelde een plan op ervoor te zorgen dat Groningse jongeren minder en pas op latere leeftijd gaan drinken. Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) zegt dat er een daling bereikt is. ,,Maar het gebruik ligt nog steeds erg hoog. Er is nog veel werk te doen.’’

Lichte daling

Uit het onderzoek van de GGD in 2015 blijkt dat jongeren gemiddeld op iets hogere leeftijd zijn begonnen met drinken. In 2012 dronken ze gemiddeld voor het eerst op hun veertiende, in 2015 proefden ze voor het eerst aan alcohol op hun vijftiende.

Het totaal aantal jongeren dat alcohol drinkt daalde ook. In 2012 dronk 22 procent van de tweedeklassers, in 2015 dronk 16 procent van hen. Bij de iets ouderen was ook een daling te zien. In 2012 dronk 59 procent van de vierdeklassers en in 2015 gaf 54 procent van hen aan te drinken.

Voorlichting

In de afgelopen jaren organiseerde de gemeente bijeenkomsten met professionals als docenten en jongerenwerkers over het onderwerp. Ook was er aandacht voor alcoholgebruik tijdens bijvoorbeeld in introductieweek KEI in Groningen.

Beperkte invloed

De gemeente stelt dat die inzet hielp, maar dat de invloed van de gemeente te beperkt is als het gaat om het structureel en substantieel terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. De lichte winst die behaald is, is waarschijnlijk vooral te danken aan het verhogen van de leeftijdsgrens om alcohol te mogen kopen van 16 naar 18.

Voor de komende jaren blijft er aandacht voor in de gemeente Groningen, maar niet met een speciaal programma. Beleid over voorlichting wordt zoveel mogelijk ondergebracht bij jongerenwerkers. Tegelijk loopt er een provinciaal plan over alcohol en jongeren waarbij ook de politie, het Openbaar Ministerie en de GGD zijn betrokken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.