Groningse kinderopvang Klein Eiland begint ‘in-plaats-van-school’

Foto: Eefke Meijer

Kinderopvang Klein Eiland, onderdeel van Het Eiland in het Groningse Zuiderpark wordt uitgebreid met een peuter-kleuterklas. Koters die het nog erg naar hun zin hebben op de opvang, kunnen hier langer van een speelse omgeving genieten.

„Het is een soort in-plaats-van-school en we noemen het De Polder”, zegt coördinator Eefke Meijer. „Kinderen tussen de 3,5 en 5 jaar, die al naar de basisschool mogen maar nog niet leerplichtig zijn, kunnen iets langer hier blijven als ze dat prettig vinden.”

Echte wereld

Maandag begint het eerste clubje van zeven kinderen op De Polder. Meijer wil in oktober uitbreiden naar zestien. De leerlingen gaan vier ochtenden per week het bos in en leren de echte wereld kennen door bijvoorbeeld bij het bejaardentehuis en de bibliotheek op bezoek te gaan.

Daarnaast staat bewegen centraal. Er zijn op Het Eiland veel klimmogelijkheden, de kinderen kunnen dansen of bijvoorbeeld aan vechtsport doen. En de ‘school’ richt zich op de verbeelding door de leerlingen kennis te laten maken met theater en kunst.

Schoolbanken

Kinderen van een jaar of vier hoeven zo niet meteen stil te zitten in de schoolbanken. Is dat niet gewoon uitstelgedrag?

„Misschien wel. Maar twaalf maanden uitstel is, als je vier jaar oud bent, 25 procent van je leven. De kleintjes kunnen een vol jaar bijtanken op het gebied van hun motorische en sociale ontwikkeling.”

Vraagtekens

Meijer benadrukt dat ze basisscholen niet slecht vindt. Ze zet alleen vraagtekens bij de leeftijd waarop kinderen naar de basisschool gaan. “Uit veel onderzoek blijkt dat we op heel jonge leeftijd naar school gaan, terwijl leren dan juist baat heeft bij een rijke omgeving met veel speelruimte.”

De ‘school’ bestaat voorlopig nog onder de noemer van de opvang. Meijer hoopt uiteindelijk de schoolstatus te krijgen voor de Polder. De leerlingen kunnen na De Polder als het goed is gewoon aanhaken bij hun leeftijdsgenoten. In sommige gevallen betekent dat dat ze instromen in groep 2.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu