Groningse kinderrechtenactivist teleurgesteld na asieldebat in Tweede Kamer

,,Een klap in het gezicht van vluchtelingenkinderen en hun ouders.’’ Dat zegt PvdA-lid en kinderrechtenactivist Esther van Dijken uit Baflo na een debat in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Mark Harbers zei dat het ‘precies de bedoeling’ is dat veel asielkinderen niet in aanmerking komen voor het kinderpardon.Van Dijken strijdt al jaren voor een soepeler kinderpardon.

 Ze had de afgelopen tijd nauw contact met de Armeense kinderen Lili en Howick en hun familie. Toen de tieners onverwacht alsnog het recht op verblijfsvergunning kregen, was er blijdschap.

De Groningse dacht daarna ook aan de ongeveer vierhonderd andere vluchtelingenkinderen die in Nederland verblijven en nog altijd in onzekerheid verkeren over of ze mogen blijven. Daarom ging ze woensdag naar Den Haag om een debat in de Tweede Kamer bij te wonen.

Geen misverstand

Staatssecretaris Mark Harbers liet er tijdens de discussie geen misverstand over bestaan dat veel asielkinderen nergens op hoeven te rekenen. Harbers wees erop dat na het tijdelijke pardon in 2013 striktere regels zijn gaan gelden.

Enerzijds om asielkinderen geen valse hoop te bieden. Anderzijds om geen aanzuigende werking te houden op nieuwe asielzoekers.

,,Erg teleurstellend. Juist omdat er een opening was. Twee coalitiepartijen, waaronder D66, gaven aan dat het tijd was voor een herziening’’, reageert Van Dijken.

 Ze keerde terug naar Groningen in de hoop dat een aangekondigd onderzoek naar asielprocedures alsnog iets gaat veranderen.

Harbers wil laten uitzoeken of asielprocedures niet korter kunnen worden gemaakt, zodat asielkinderen zich niet jaren in Nederland nestelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.