Groningse kringloopwinkel De Oude Bieb speelt rol in docuserie van VPRO

Foto: Google Streetview

Kringloopwinkel en buurthuiskamer De Oude Bieb in Lewenborg speelt een rol in een nieuwe serie van de VPRO. In de docuserie, genaamd ‘Kracht van de kringloopwinkel’, vertelt regisseur Frank Wiering de verhalen van de vrijwilligers achter kringloopwinkels in Nederland.

De Oude Bieb is niet alleen een kringloopwinkel, maar ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Het initiatief werd bedacht door Caroline Wijma en Daan Wiers na dat zij onderzoek deden naar armoede, eenzaamheid en isolement van de inwoners in Lewenborg. De kringloopwinkel geeft buurtbewoners een daginvulling en biedt de kans om maatschappelijk actief te worden door middel van vrijwilligerswerk, een participatie baan, cursussen en zelfs doorstroming naar betaald werk.

Daarnaast biedt De Oude Bieb maandelijks gratis activiteiten en een gratis maaltijd aan waar iedereen voor in aanmerking komt.

Volgend jaar dakloos

Ruim vijftig vrijwilligers houden De Oude Bieb draaiende, maar volgend jaar staan zij mogelijk op straat. De Oude Bieb start met een crowdfundingsactie omdat de kringloopwinkel nieuwe huisvesting nodig heeft. De Oude Bieb meldt zo’n 85.000 euro nodig te hebben. Op 23 december gaat de actie van start, op dezelfde dag komt de eerste aflevering van de docuserie op tv.

In de vierde en vijfde aflevering is De Oude Bieb te zien, op donderdag 26 en vrijdag 27 december, om 21.10 uur op NPO2.

De vijf afleveringen zijn vanaf 23 december dagelijks te zien om 21.10 uur op NPO 2.

menu