Groningse kunstenaars zoeken atelier (spoiler alert: die zijn er niet genoeg)

Een atelier vinden in Groningen is een kunst. Er zijn te weinig geschikte ruimtes en de werkplaatsen die er wel zijn, zijn onbetaalbaar.

Anna Maria Vargiu (25) uit Warffum maakt schilderijen. Soms zijn ze klein. Soms zijn ze groot. Soms zijn ze zo groot dat ze de doeken niet thuis kan maken. Ze zoekt al een jaar naar een atelier. Zonder resultaat.

„Ik schilder wel eens buiten”, zegt ze. „Maar dat is nu te koud.” Werken in een gewone schuur kan niet. „Ik heb daglicht nodig en goede ventilatie, want ik wil niet stikken door de verfdampen.” Ze wil ook graag modellen uitnodigen, maar dat brengt weer een heleboel extra eisen met zich mee. Dan moet er een toiletvoorziening zijn, een verwarming en bovenal ruimte.

Vargiu is niet de enige die met deze problemen kampt. Zowel in de stad als in de provincie zijn kunstenaars op zoek naar werkplaatsen. Vargiu: „Ik weet dat het in de stad moeilijk is om een plek te vinden. Dat het me in Warffum ook niet lukkt, had ik niet verwacht.”

Bijna tweehonderd mensen op de wachtlijst

De Groningse atelierorganisatie HaVik en verhuurder Carex houden het aanbod van en de vraag naar ateliers in de gaten. Op dit moment telt de wachtlijst bij HaVik zo’n tweehonderd wachtenden. Zo’n veertig daarvan hebben wel een ruimte, maar willen graag een andere plek.

„Dit tekort bestaat al heel lang”, zegt Jan Derk Diekema. Hij is de voorzitter van Havik en werkt bij Carex.

Drie redenen

Er zijn drie redenen voor het tekort. „De ateliers die beschikbaar zijn, zijn heel duur. Beginnende kunstenaars kunnen dat niet betalen.” Denk aan een maandbedrag van een paar honderd euro, terwijl veel beginnende kunstenaars rond het minimumloon verdienen.

Een ander probleem is dat creatievelingen verschillende werkplaatsen nodig hebben. „Een schilder zoekt een andere ruimte dan een beeldhouwer. De vraag is heel divers. Het aanbod niet.”

Ten slotte zijn veel ateliers maar voor een bepaalde periode beschikbaar. „We verhuren panden die tijdelijk leegstaan. Daardoor bestaat de kans dat ze er opeens uit moeten.”

Groningen heeft geen atelierbeleid

Diekema stelt dat de gemeente op dit gebied steken heeft laten vallen. In andere steden waar veel creatievelingen wonen is een atelierbeleid. Groningen heeft dat niet. „En in andere steden waar een organisatie zoals Havik opereert, wordt zo’n stichting gesubsidieerd door de gemeente. Wij werken alleen met vrijwilligers en krijgen geen steun.”

En dat terwijl Groningen veel kunstopleidingen kent zoals Academie Minerva. Diekema: „We zien elk jaar dat de wachtlijsten enorm groeien rond het begin van de zomervakantie, als een nieuwe lading studenten afstudeert.”

Gemeente kent het probleem

De Gemeente Groningen is bekend met het probleem. „We vinden het belangrijk dat kunst een plek heeft in de stad”, zegt een woordvoerder.

Zo wil de gemeente onder meer het initiatief van het Rijk steunen ateliers een speciale status te geven. Hierdoor is de kans groter dat kunstwerkplaatsen voor de stad behouden blijven.

Andere initiatieven

Het tekort aan goede ateliers is een van de redenen dat Karina Bakx en Ellen de Haan Het Resort op hebben gezet. Het duo tovert ongewone leegstaande panden om tot een soort showroom en atelier en biedt kunstenaars op die manier een tijdelijke werkplek. Dit biedt soelaas. Maar niet genoeg om de wachtlijsten weg te nemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.