Groningse locatie noodopvang blijft domein voor vluchteling

De noodopvang aan de Van Swietenlaan in Groningen blijft de komende jaren een woonplek voor vluchtelingen. Het wordt een locatie waar zogeheten statushouders voor langere tijd kunnen wonen.

Ombouwen

Afgelopen week werd bekend dat de locatie volgende maand sluit als opvang voor vluchtelingen die net in Nederland aankomen. Plan van de gemeente Groningen is nu om het pand om te bouwen voor vluchtelingen die verder in het proces zitten: de statushouders. Zij hebben een vergunning op zak om vijf jaar in Nederland te verblijven.

Wethouder Roeland van der Schaaf: ,,Zij zijn op weg richting een gewone woning.’’ Omdat die nog niet altijd beschikbaar zijn zou deze tussenvorm een oplossing zijn. ,,Het zit tussen een asielzoekerscentrum en een gewoon huis in.’’ Het betekent dat de kleine kamers, die nu in het gebouw zitten, verdwijnen. De bewoners krijgen er in de toekomst meer ruimte.

Goede oplossing

De gemeente is met de eigenaar van het pand en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in gesprek over het plan. Van der Schaaf ziet het als een goede oplossing: ,,Het is heel erg goed gegaan op deze locatie.’’ Voordat een definitief besluit valt gaat de gemeente in gesprek met de buurt op informatieavonden.

De instroom van vluchtelingen in Nederland is de afgelopen maanden flink teruggelopen. Dat betekent dat veel asielzoekerscentra die gepland waren er niet lijken te komen. De vraag naar een woonplek voor mensen die een verblijfsvergunning hebben blijft wel groot.

Twee nieuwe locaties

In Groningen liggen er plannen om twee nieuwe asielzoekerscentra te bouwen. Bij het terrein van de voormalige Suiker Unie zou er eentje komen voor zo’n zeshonderd mensen en aan de Ulgersmaweg, op de plek waar vroeger Simmeren Schroot zat, nog eentje met evenveel plek.

De gemeente verwacht dat beide locaties gebruikt gaan worden. ,,De vluchtelingenstroom is wel gedaald, maar we weten niet hoe lang dat zo blijft. De stroom kan zo weer op gang komen. Nog steeds is er heel wat aan de hand in Syrië’’, zegt Van der Schaaf. ,,De boodschap van het COA is dan ook dat het goed is een buffer te houden.’’

Zoals het nu lijkt wordt de locatie bij het Suiker Unieterrein ingericht als AZC. Het gebied aan de Ulgersmaweg zou ingericht worden voor mensen die al een status hebben. Daarmee zou het een soortgelijke locatie worden als het gebouw aan de Van Swietenlaan.

Supermarkt

De eigenaar van het gebouw aan de Van Swietenlaan had al eens het plan om op de plek van het kantoorpand een supermarkt te openen. Dat gaat niet door. De gemeente ziet er niets in dat daar, vlakbij het Overwinningsplein met een grote supermarkt, nog een super opent.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.