Groningse meldpunt mijnbouwschade krijgt landelijk navolging

Het Groningse meldpunt voor mijnbouwschade krijgt landelijk navolging. Dat maakt minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag bekend.

Er komt één nationaal loket, waar Friezen, Twentenaren, Limburgers en andere Nederlanders die schade zeggen te ondervinden van bodemdaling door de winning van gas, olie en zout zich kunnen melden.

Oproep

De VVD-bewindsman gaat daarmee verder dan een oproep van de Tweede Kamer, die om een apart loket voor Friesland had verzocht.

Wie zich meldt bij het landelijke loket wordt in contact gebracht met de juiste instanties om eventuele schade aan de woning of het bedrijf door bodemdaling te kunnen verhalen. Een vast aanspreekpunt, de zogeheten case manager, ziet er vervolgens op toe dat de klacht correct wordt afgehandeld en moet voorkomen dat burgers en ondernemers van het kastje naar de muur worden gestuurd, aldus Kamp.

Bodemdaling

Volgens de minister is het niet altijd gezegd dat schade als gevolg van bodemdaling te wijten is aan mijnbouw. De bodemdaling kan ook op zichzelf staan of veroorzaakt worden door verandering van het grondwaterpeil. Een adviserende instantie bestaande uit experts zal moeten vaststellen of de bodemdaling (deels) te wijten is aan mijnbouw en in hoeverre de schade daardoor kan worden toegeschreven aan een mijnbouwonderneming. In Groningen en Friesland zijn zulke expertteams al actief. Kamp wil hier landelijk bij aansluiten.

Landelijk loket

In Groningen is de schade vooral het gevolg van de gaswinning. In Limburg is de ondergrond in oude mijngebieden op sommige plekken instabiel. Oude mijnschachten in Limburg storten in of lopen vol met water, waardoor verzakkingen van huizen en tuinen ontstaan. De problemen in Friesland worden vooral veroorzaakt door het winnen van zout.

Het landelijk loket voor mijnbouwschade komt te hangen onder de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en moet op 1 januari 2017 open gaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.