Groningse militairen in de dop ruimen plastic troep in Beijumerbos op

Een bus vol aankomende militairen ruimt woensdag het Beijumerbos in Groningen op. Daar liggen honderdduizenden plastic sliertjes.

Leerlingen van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap van het Noorderpoort College in Groningen ruimen woensdagochtend het Beijumerbos op. ,,Deze leerlingen worden opgeleid tot militairen en zullen later ook worden ingezet bij nationale rampen. Dit is een realistische klus voor ze’’, zegt docent Anton Kloof.

Natuurramp

In het Beijumerbos in Groningen liggen honderdduizenden gekleurde plastic sliertjes. Een natuurramp, zegt boswachter Reiner Hartog van Natuurmonumenten. ,,De wind pakt de sliertjes op, waardoor ze verder verspreid worden. Bovendien zitten we aan de start van het broedseizoen. Vogels gebruiken de sliertjes als nestmateriaal waardoor die rommel verder het bos in gaat. En, nog erger, meeuwen en andere dieren eten de plastic slierten op, krijgen een verzadigd gevoel en kunnen zodoende de hongerdood sterven.’’

Hij snapt er niks van. Wie doet zoiets? ,,Het is wel eens eerder gebeurd dat iemand in stukjes geknipt verpakkingsmateriaal verspreidde in het Beijumerbos, maar die is gesnapt. Dit, deze honderdduizenden plastic sliertjes, zijn minder goed op te ruimen. Het lijkt of het plastic boodschappentassen zijn die door de papierversnipperaar zijn gehaald.’’ Hij maakt de vergelijking met de plastic korreltjes op het strand van Schiermonnikoog, die er aanspoelden nadat containerschip MSC Zoe bijna 300 containers verloor op de Noordzee afgelopen nieuwjaarsdag.

Nog geen verdachte

De eerste meldingen van de sliertjes op bospaden en in de bermen van het Beijumerbos kwamen dit weekend binnen. Boswachter Hartog zag er foto’s van en toen hij maandag zelf poolshoogte nam, schrok hij van het onvoorstelbare aantal sliertjes. Hoe groot het probleem is, kan hij niet inschatten.

Wel weet hij dat de plastic ramp een hoop reacties teweeg breng via de (social) media. Hartog is vooral erg blij met de reactie van het Noorderpoort College. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld en laat weten dat er nog geen zicht is op een verdachte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.