Groningse militairen oefenen samen met commando's en luchtmacht in Marnewaard

Militair oefendorp Marnehuizen bij Zoutkamp is deze week het middelpunt van een gezamenlijke oefening van de Landmacht en de Luchtmacht. Reservisten Rozemarijn Schut en Danny Evers uit Groningen doen ook mee aan de training.

Marnehuizen telt zo’n 160 gebouwen die speciaal zijn gebouwd voor militaire oefeningen. Een groep van zo’n tien militairen loopt langs een brede zandweg het dorp in.

Plotseling klinken schoten en iedereen zoekt dekking. Vanaf de eerste verdieping van een huis even verderop wordt met een zwaar wapen op de groep geschoten. De militairen horen op twee na bij het Natresbataljon, dat onderdeel is van de gemechaniseerde brigade in Havelte.

,,We hebben de opdracht om twee commando’s veilig door het dorp te leiden”, zegt soldaat Rozemarijn Schut. De twee mannen van het Korps Commando Troepen hebben een bijzondere functie, ze zijn opgeleid om vanaf de grond gevechtsvliegtuigen aan te sturen en naar een doel te begeleiden.

'Wij observeren en geven die informatie door aan de commando’s'

Boven de wolken klinkt het geluid van een straaljager. De militairen zitten achter een muurtje en brengen de positie van de vijandelijke schutters in kaart. „Wij observeren en geven die informatie door aan de commando’s”, zegt soldaat Danny Evers.

De positie van de tegenstander wordt gedeeld met de piloot van een gevechtsvliegtuig die vervolgens een bom kan afwerpen. In het echt zou daarna een enorme explosie volgen, maar in het oefendorp is alleen wat gele rook te zien.

menu