Groningse noodopvang dicht; stroom vluchtelingen ingedamd

De noodopvang voor vluchtelingen aan de Van Swietenlaan in Groningen sluit binnenkort. De vluchtelingenstroom is sterk afgenomen.

Het huurcontract met het voormalig kantoorpand naast het Martini Ziekenhuis loopt nog tot 15 oktober. ,,Wij spreken niet van sluiten, maar van leeg managen’’, zegt woordvoerder Jacqueline Engbers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In de tijdelijke noodopvang, waar plek is voor 550 mensen, wonen op het moment nog 160 vluchtelingen. Zij vertrekken naar woningen of asielzoekerscentra overal in het land.

Toestroom neemt af

Volgens het COA is de toestroom van vluchtelingen veel minder groot dan die vorig jaar was. Toen werd de noodopvang in Groningen met stoom en kokend water in gereedheid gebracht. Ook werd er met man en macht gezocht naar locaties waar in de stad een permanent asielzoekerscentrum voor 1200 vluchtelingen gerealiseerd kon worden. Gekozen werd voor twee kleinere azc’s: een aan de Energieweg tussen Vinkhuizen en Hoogkerk, een tweede aan de Ulgersmaweg op de voormalige locatie van Simmeren Schroot. Eerder al werd bekend dat de aanleg van deze laatste locatie langer op zich laat wachten. Dit vanwege extra onderzoek naar bodemverontreiniging.

Van die twee azc’s gaat het COA nog steeds uit, maar tegelijkertijd wordt er in landelijk verband opnieuw gekeken naar alle nieuwe azc-locaties. Deze maand komt er definitieve duidelijkheid over.

Vrijwilligers

De gemeente wil nog niet reageren op de aankomende sluiting van de noodopvang. Vrijwilligers die zich massaal aanmeldden en inspanden om de vluchtelingen aan de Van Swietenlaan een beetje vertier te bieden, hebben al vernomen dat hun werkzaamheden in de vorm van sport, spel en aandacht erop zitten.

Direct na een drukbezochte informatiebijeenkomst in Martiniplaza over de komst van de noodopvang meldden zich vele vrijwilligers. Zij brachten de vluchtelingen zelfgebakken taart, er werden lampionnen gemaakt voor Sint Maarten en tientallen Stadjers nodigden vluchtelingen thuis uit om mee te eten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.