Groningse overheden: gaskraan moet verder dicht

Provincie Groningen, de elf gemeenten in het aardbevingsgebied, waterschappen en Veiligheidsregio Groningen eisen dat er de komende jaren veel minder aardgas wordt gewonnen in deze regio.

Een winningsniveau van 24 miljard kubieke meter de komende vijf jaar, zoals minister Henk Kamp wil, wijst de regio met klem van de hand. De lokale overheden zijn er allesbehalve van overtuigd dat jaarlijks 24 miljard kuub verantwoord en veilig kan worden gewonnen.

Dat schrijven de Groningse overheden in hun zienswijze op het ontwerpgasbesluit van minister Henk Kamp. Over het productieniveau van 24 miljard kubieke meter per gasjaar wordt gesteld dat dit weliswaar een stap is naar een lager winningsniveau maar dat de periode van vijf jaar, die voorgesteld wordt, te lang is. Daarbij vindt de regio dat de toegezegde neergaande lijn voor gaswinning voor de komende jaren niet zeker wordt gesteld. Zeker gezien de vele onzekerheden, die ook adviesorganen zoals Staatstoezicht op de Mijnen en Mijnraad constateren, wordt aangedrongen op een kortere termijn. Preventieve versterking van woningen heeft volgens de overheden geen zin als de gasprodunctie niet meer wordt beperkt.

Op meerdere punten vindt de regio dat de Nationale Coördinator de regie moet krijgen bij het uitvoeren van de nieuwbouwregeling, koopregeling en regeling achterstallig onderhoud maar ook in de processen van versterken en herstellen van schade. Nu trekken Centrum Veilig Wonen (CVW) en NAM nog teveel aan de touwtjes, aldus de reactie. De overheden wijzen verder nog op een onderzoek van de RUG waarin onomstotelijk wordt aangetoond dat er een verband is tussen schade aan huizen en gezondheidsklachten. Minister Kamp neemt op 1 oktober een definitief besluit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.