Groningse raadsfracties: verplaats scooters naar de rijbaan

De raadsfracties van D66, PvdA en GroenLinks hopen woensdag het Groninger college te bewegen om in de toekomst scooters van de rijbaan te weren.

Het is niet voor het eerst dat de partijen ageren tegen scooters en dan vooral tegen de uitstoot van fijnstof die gepaard gaat met het scooterrijden. ,,Er is al discussie over vanaf het begint van deze raadsperiode’’, zegt Tom Rustebiel.

Twee scenario’s

Het D66-raadslid bereidde samen met de collega’s van PvdA en GroenLinks een schriftelijke motie voor die het college oproept om scooters, fietsers en voetgangers zoveel mogelijk te scheiden en scooters te verplaatsen naar de rijbaan.

Wat de drie fracties betreft onderzoeken burgemeester en wethouders twee scenario’s: allereerst de gevolgen van het scheiden van de verkeersstromen voor de verkeersveiligheid, de infrastructuur en de uitstoot.

Daarbij de effecten van het op termijn weren van de meest vervuilende scooters uit het centrum.

Brief aan Tweede Kamer

Rustebiel hoopt en verwacht dat er voldoende steun komt van onder meer de ChristenUnie en 100% Groningen om het college tot onderzoek aan te sporen.

Te meer daar veertig medici en wetenschappers in een brief aan de Tweede Kamer van 10 december hun zorgen hebben geuit over de schadelijke gevolgen van scooters en brommers voor de gezondheid.

Letsel en vervuiling

Zij refereren in hun schrijven aan cijfers die uitwijzen dat scooter- en brommerongelukken op nummer zeven staan in de top tien van oorzaken van letsel op de spoedeisende hulp.

Ook kunnen de gemotoriseerde tweewielers tot wel 2700 keer meer schadelijke stoffen uitstoten als een bestelbusje en tot 100 keer vervuilender zijn dan een oude dieselauto. Verder leveren de rijtuigen veel lawaai op en zijn ze bepaald geen stimulans om mensen meer te laten bewegen.

Geel kenteken

Rustebiel vermoedt dat, als scooters straks inderdaad niet meer op het fietspad mogen rijden, bezitters in elk geval sneller overstappen naar een scooter met een geel in plaats van een blauw kenteken. ,,Deze zijn relatief schoon, kunnen wat harder en vereisen het dragen van een helm.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.