Groningse racekampioen Jan Huberts (79) overleden

De geboren Groningse motorcoureur Jan Huberts is zaterdagmorgen op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rijswijk overleden. De zesvoudige Nederlands kampioen werd drie weken geleden in het ziekenhuis opgenomen met hartproblemen. Hij leek zich te herstellen, maar werd vrijdagnacht opnieuw onwel.

Huberts was een bekende in de vaderlandse racewereld. Hij maakte eerst naam als coureur, onder meer door in 1962 de Grand Prix van Frankrijk en de DDR te winnen. Na een kwart eeuw op de motor werd hij teammanager. De Groninger begeleidde coureurs als Boet van Dulmen, richtte zijn eigen DeeCee Racing Team op en ontfermde zich over onder anderen Hans Spaan en Wilco Zeelenberg. Ook begeleidde hij jong talent.

Een opmerkelijk hoogtepunt uit zijn carrière was dat hij 27 jaar lang (1981-2008) het wereldrecord 1 kilometer met vliegende start in handen hield. Op zijn 50 cc-motor haalde Huberts een gemiddelde snelheid van 222,026 kilometer per uur.

Huberts (op de foto op de motor, met achter hem Theo Bult en Egbert Streuer) was de Nederlander die het vaakst aan de start van de TT in Assen verscheen. De laatste keer was in 1982. Jan Huberts bleef ook na zijn carrière een graag geziene gast op races. Hij was 15 oktober dit jaar nog eregast en spreker op de Vriendendag van Stichting Vrienden TT Circuit Assen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.