Groningse sportclubs willen doortrainen deze zomer 

Een jeugdtraining gistermiddag bij Be Quick op sportpark Esserberg. Foto: Corné Sparidaens

Veel Groningse sportclubs willen deze zomer doortrainen. Bij Sport050 hebben al 35 verenigingen gevraagd of de gemeentelijke sportzalen en -velden daarvoor open kunnen.

Nu veel Nederlanders hun vakantieplannen hebben afgezegd vanwege de coronacrisis, willen veel clubs iets extra’s doen voor hun jeugdleden die deze zomer thuis blijven, zegt directeur Marijke Gelling van Sport050, de beheerder van alle gemeentelijke sportaccommodaties.

Sportclubs vragen gemeente zalen en velden open te houden

Veruit de meeste aanvragen komen van zaalsportverenigingen: 25. Maar ook tien veldsportclubs hebben gevraagd of ze in juli en augustus gebruik kunnen blijven maken van ‘hun’ sportpark: van voetbal, korfbal, honkbal en atletiek tot frisbeeën. Gelling verwacht dat de teller nog oploopt.

Sport050 kijkt nu of de aanvragen gehonoreerd kunnen worden. ,,Voor buitensportclubs lijkt dat geen probleem, voor binnensport ligt het iets ingewikkelder omdat we daarvoor gymzalen moeten openen en tussen trainingen door ook moeten schoonmaken vanwege de coronaregels.’’

‘We willen kinderen de kans geven lekker door te voetballen’

Eén van de clubs die deze zomer door wil met de jeugd, is voetbalvereniging Be Quick 1887. Vanaf 21 juli staan negen voetbal-’meets’ gepland. Niet in thuisstadion de Esserberg maar op de ‘Koeman Playground’ in Haren. ,,We willen kinderen de mogelijkheid geven om lekker door te voetballen deze zomer’’, zegt hoofd opleiding Benjamin Sietsma.

Be Quick richt zich met zijn zomertrainingen niet alleen op de eigen jeugd, maar hoopt volgens Sietsma ook andere kinderen tussen de 9 en 13 jaar voetballend in beweging krijgen. Dat lag al in de planning, maar wordt vanwege de coronacrisis nu versneld.

Jeugdtrainers Be Quick trekken stadswijken en provincie in

,,Dit is onderdeel van ons maatschappelijk initiatief ‘Be Quick 1887 in de wijk’, zegt het hoofd opleiding van de club. ,,Wij hebben de enige KNVB-jeugdopleiding van Groningen. Om dat te delen met de rest van de provincie gaan onze jeugdtrainers vanaf dit najaar het hele jaar door de boer op.’’

Ondertussen beraadt Sport050 zich volgens Gelling op de vraag hoe de Groningse sportclubs hun kantines en terrassen vanaf 1 juli weer kunnen heropenen. ,,We hebben de protocollen daarvoor net binnen van de landelijke sportkoepel NOC*NSF.’’ Veel verenigingen zitten met smart te wachten tot de deuren weer open mogen, ook al omdat de inkomsten broodnodig zijn voor de clubkas.

Foutje: ouders ten onrechte geweigerd langs de zijlijn

Hoe complex de versoepeling van de coronaregels kan zijn, ontdekte Be Quick deze week nog eens te meer. Vorig weekend liet de club bij jeugdtrainingen weer ouders toe langs de lijn. Om daarná van Sport050 te vernemen dat dat toch nog niet zou zijn toegestaan. Dinsdag werden ouders daarom geweigerd langs de lijn, maar vervolgens leerde ruggespraak met Sport050 dat het toch wel degelijk mocht.

,,Bizar’’, vat Sietsma samen. Inmiddels mogen ouders de training van hun kinderen weer vanaf de zijlijn volgen, mits met anderhalve meter afstand tot elkaar. Sport050 heeft de club excuus gemaakt en de richtlijn nog eens nadrukkelijk op zijn website gemeld om verdere verwarring te voorkomen.

‘Het zijn verwarrende tijden met alle coronaregels’

De constant veranderende regels hebben Sport050 volgens Gelling op het verkeerde been gezet, ,,Het is verwarrend, maar dat geldt voor heel veel zaken in deze tijd.’’

menu