Groningse talentjes treden in voetsporen van Mario Kempes

Mauro Koster (WVV) en Lorenz Bakker (HSC) zijn talentvolle voetballers uit Groningen. Behalve bij FC Groningen staan ze ook op de radar bij de Spaanse topclub Valencia.

Dick Koster komt superlatieven te kort om de driedaagse voetbaltrip van zijn 8-jarige zoon naar Valencia te beschrijven.

De vader van het Winschoter voetbaltalent Mauro Koster – hij speelt bij de junioren van WVV in Winschoten – is misschien nog meer onder de indruk dan zijn zoon dat is. ,,Ik geloof dat ik de hele fanshop heb leeggekocht. Man, wat een club, historie en sfeer. Ik stond met grote ogen naar het beeld van stervoetballer Mario Kempes te kijken. De grote spits van Argentinië heeft ook bij Valencia gespeeld. In Spanje weten ze hoe grote voetballers te eren.”

Genieten van het voetbal

Koster was ooit zelf ook een begenadigd voetbaltalent. Speelde in diverse Oranje-selectieteams, bij FC Groningen en FC Emmen, tot een zware blessure einde carrière betekende. Misschien is het wel daarom dat hij nu gereserveerd over het talent van zijn zoon spreekt.

,,Gewoon genieten van voetbal. Dat is het mooiste. Dit is een belevenis die je nooit meer meemaakt. Ik ben in veel voetbalstadions geweest, maar Estadio Mestalles is onbeschrijfelijk.”

De uitnodiging van de topploeg uit Spanje volgde op een voetbalclinic die Valencia vorig jaar gaf in Groningen en Assen. Honderden voetballertjes kwamen op dit voetbalkamp af. Koster werd er in Groningen als uiterst talentvol uitgepikt en Lorenz Bakker in Assen.

In het vliegtuig naar Valencia

Beide Groningers zaten zaterdag, met begeleiding, in het vliegtuig naar de Spaanse kustplaats. In totaal was een elftal Nederlandse voetbaltalenten uitgenodigd. Veelal jongens die al bij Feyenoord en Ajax spelen.

,,De ontvangst was allerhartelijkst. We hebben een rondleiding gekregen, onze jongens hebben een training meegemaakt en op zondagavond mochten ze de spelers van Valencia begeleiden bij de stadsderby tegen Levante.”

Schat aan ervaring opgedaan

Ruim 50.000 toeschouwers bekeken de stadsderby die door de thuisclub met 3-1 werd gewonnen. ,,Toen we maandagmorgen de kranten bekeken zagen we opeens Mauro en Lorenz op een groepsfoto afgebeeld. Schitterend toch? Ja, die krant is wel even meegegaan naar huis.” Net als een schat aan ervaring en een voetbalshirt van Valencia.

Over de voetbaltoekomst van zijn zoon houdt vader Koster zich gereserveerd. ,,Hij traint wekelijks op de voetbalschool van FC Groningen. Dat is mooi, want FC Groningen is wel zijn cluppie. Nee, Valencia niet. Maar zo’n bezoek moet je ook niet overschatten. Het was een mooie trip, meer niet. Hij zal echt niet op een lijstje staan.’’

,, Laat hem eerst lekker bij de junioren van WVV voetballen. Als ik zie hoe sommige ouders met hun kinderen omgaan. Ze slepen ze mee naar Heerenveen en naar Groningen. Belachelijk. Wat doe je zo’n kind aan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.