De wraakactie van Groninger TikTok Tammo in Friesland mag niet doorgaan

Foto: Sikkom.

De ‘wraakactie’ van TikTok Tammo gaat niet door. Dinsdag klinkt het Friese volkslied uit de Martinitoren en als tegenprestatie zou de Groninger vlag onder leiding van TikTok Tammo op de trots van Leeuwarden worden geprojecteerd. Maar dat mag dus niet.

De reden: corona. ,,Ik heb overleg gehad met de gemeente Leeuwarden”, legt Tammo uit. ,,En tsjah, het kon gewoon niet. Ze vonden het risico te groot dat er veel volk op af zou komen.”

Het geld dat Tammo met zijn actie ophaalde gaat – volgens plan – wel naar de Voedselbank.

‘Botter, stoet en gruine käse’

De actie in Groningen gaat wel door: het Friese volkslied klink dinsdag uit de klokken van de Martinitoren. Tammo komt daarom met een oproepje voor de Friezen.

,,Alles moet online ja”, zegt hij. ,,Daarom roep ik alle Friezen op om tóch een beetje over hun Friese eer heen te stappen en een filmpje naar mij te sturen waarin ze hun typische Friese zinnetje in het Gronings zegg’n.”

Tammo bedoelt natuurlijk ‘Bûter, brea en griene tsiis, wat’dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries‘. Hij geeft vast een voorzetje: ,,Botter, stoet en gruine käse. Wel dat nait zeggen kin, kin gain Grunneger wezen”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen